ICTY pozdravlja procesuiranje ratnog zločina u Paulin dvoru

TUŽITELJSTVO Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u četvrtak je pozdravilo nastojanje hrvatskog pravosuđa da procesuira ratne zločine, nakon podizanja optužnice pred Županijskim sudom u Osijeku za ratni zločin u Paulin dvoru.

"Haški tribunal nema mandat za procesuiranje svih ratnih zločina tako da je nužno da domaći sudovi nastave taj posao. Ovo je slučaj koji ide u tom pravcu tako da pozdravljamo napor hrvatskog sudstva da procesuira ratne zločine", izjavila je glasnogovornica haškog Tužiteljstva Florence Hartmann.

"Očekujemo da se to nastojanje nastavi i da procedura bude po najvišim standardima", dodala je.

"Tužiteljstvo je upoznato s tim postupkom koji se vodi u Hrvatskoj", potvrdila je glasnogovornica, napominjući kako u načelu ne može komentirati postupak koji se vodi pred domaćim sudom.

Županijsko državno odvjetništvo je nakon završene istrage podiglo pred osječkim Županijskom sudom optužnicu protiv Nikole Ivankovića i Enesa Viteškića za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, izvijestio je u četvrtak županijski državni odvjetnik Davor Petričević.

Okrivljenici se optužnicom terete da su 11. prosinca 1991. kao pripadnici 130. brigade HV-a u Paulin Dvoru iz osvete zbog smrti ratnog suborca ubili 19 mještana srpske nacionalnosti. U pritvoru se nalaze od 14. rujna 2002., a zatraženo je produljenje pritvora do okončanja postupka. Optužnicu im je u četvrtak uručio kazneni sudac Županijskog suda u Osijeku Dragan Poljak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara