ICTY pozdravlja uhićenje Ivice Rajića

UHIĆENJE Ivice Rajića predstavlja "poželjan razvoj događaja" ocijenio je u ponedjeljak glasnogovornik Haškog suda (ICTY) Jim Landale, dodajući da postoje "ohrabrujući znakovi" na planu suradnje Hrvatske sa Sudom.

"Uhićenje Ivice Rajića je poželjan razvoj događaja. Očekujemo da ćemo u skoroj budućnosti vidjeti transfer Rajića kako bi mu moglo početi suđenje pred Tribunalom", rekao je glasnogovornik u telefonskom razgovoru za Hinu.

"Očito je puno godina u bijegu i bilo je krajnje vrijeme za njegovo uhićenje. Mi smo zadovoljni", dodao je.

Protiv Ivice Rajića, ratnog zapovjednika HVO-a u Kiseljaku, ICTY je podigao optužnicu još 1995. zbog ratnog zločina u bošnjačkom selu Stupni Do u kojem je u napadu HVO-a 1993. ubijeno 16 civila. Prvi Hrvat iz BiH kojeg je Haški sud optužio za ratne zločine u bijegu je od 1995. a uhićen je u subotu u Zagrebu.

Na pitanje o razvoju u "slučaju Bobetko", Landale je rekao kako od prošloga tjedna nema novih momenata i da se čeka odluka nadležnog suca Carmela Agiusa, koji je izdao nalog za uručenje optužnice.

O uručenju optužnice protiv generala Bobetka putem njegovog odvjetnika, Vlada je Sud u Haagu obavijestila prošloga petka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik ICTY-a tada je potvrdio primitak službene obavijesti o dostavi optužnice, no odbio je komentirati kasniji zaplet oko (ne)uručenja optužnice na relaciji Vlada-odvjetnik.

Na pitanje je su li ispunjeni uvjeti za suspenziju naloga za uhićenje i predaju generala Bobetka, kao što je predviđeno nalogom za uručenje optužnice, Landale je rekao kako je "odluka o tome na sucu Agiusu".

Glasnogovornica hrvatske Vlade Sanja Kos kazala je u ponedjeljak da se Haški sud još se nije službeno očitovao o uručenju optužnice protiv umirovljenog generala Janka Bobetka, a očitovanje Suda može se očekivati za dan - dva.

Ocjenjujući suradnju Hrvatske s ICTY-em u svjetlu posljednjih zbivanja, Landale ja kazao kako su to "očigledno ohrabrujući znakovi".

Istodobno je kazao kako Sud želi unaprijeđenje suradnje i na drugim područjima, posebno kada je u pitanju "uhićenje generala Gotovine".

U Vladi rano poslijepodne iz Haaga nisu imali nikakvih službenih reakcija na uhićenje Ivice Rajića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara