ICTY: Protiv Miloševića svjedoči haški optuženik Deronjić

BOSANSKI Srbin Miroslav Deronjić na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću posvjedočio je u srijedu da je u srpnju 1995. vrh Republike Srpske naredio da se pobiju svi muslimanski zarobljenici iz Srebrenice.

Deronjić je u rujnu, na temelju sporazuma s Tužiteljstvom, priznao krivnju za progon muslimanskog stanovništva počinjen tijekom rata u BiH 1992. godine.

On je priznao da je kao predsjednik srpskog kriznog stožera u Bratuncu, u istočnoj Bosni, naredio u svibnju te godine napad srpskih snaga na selo Glogova u kojem je ubijeno 65 muslimanskih civila. Preostali stanovnici su protjerani, a selo je spaljeno.

Tužiteljstvo je za Deronjića zatražila kaznu od 10 godina zatvora, a obrana je predložila najviše šest godina.

U pisanoj izjavi, koju je tužiteljstvo uvelo u dokazni materijal protiv Miloševića, Deronjić je naveo kako je predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić u srpnju 1995. naredio da se pobiju svi Bošnjaci u Srebrenici. Deronjić, ratni predsjednik SDS-a u Bratuncu, u iskazu je naveo da mu je to Karadžić rekao 8. ili 9. srpnja na Palama, gdje je bio zajedno s Momčilom Krajišnikom i Jovicom Stanišićem.

Potvrdio je da mu je 13. srpnja 95., dva dana nakon što su srpske snage zauzele Srebrenicu, Karadžić u telefonskom razgovoru najavio da će u Bratunac doći netko s uputama za postupanje s 2.000 zarobljenika iz Srebrenice. Svjedok je ispričao da je u njegov ured u Bratunac stigao načelnik za sigurnost Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, pukovnik Ljubiša Beara, koji je rekao da po zapovjedi s vrha zarobljenike treba strijeljati.

Beara je organizirao njihov prijevoz iz Bratunca u općinu Zvornik gdje su likvidirani i Haški ga je sud optužio za genocid u Srebrenici.

Isti je iskaz Deronjić dao u listopadu na suđenju bivšem zapovjedniku vojske RS Momiru Nikoliću, te prošlog tjedna u žalbenom postupku za generala VRS Radoslava Krstića, nepravomoćno osuđenog za genocid u Srebrenici na 46 godina zatvora.

Milošević, koji je 1995. bio predsjednik Srbije, u protuispitivanju je inzistirao na tome da Srbija sa zločinom u Srebrenici "nema veze".

Milošević je optužen za genocid u BiH, uključivši pokolj u Srebrenici, te za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara