ICTY: Protiv Miloševića svjedočio logoraš s Manjače

SVJEDOK optužbe Ahmet Zulić u srijedu je na haškom suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću opisao zločine koje su srpske snage počinile u Sanskom Mostu u svibnju 1992. i u koncentracijskom logoru Manjača.

Zulić je rekao pred Haškim sudom (ICTY) da su sredinom svibnja 1992. godine JNA i srpske snage preuzele kontrolu nad Sanskim Mostom i da je on s više Bošnjaka uhićen i zatvoren.

Govorio je maltretiranju i premlaćivanju kojem su on i ostali zatočenici izloženi, te opisao incident u kojem je prisiljen da iskopava grobove s još 30-ak ljudi, nakon čega su pobijeni svi osim njega i još dvojice.

"Kada sam završio kopanje morao sam stati licem prema jami a Simo Simetić, mesar iz Sanskog Mosta, počeo je nožem klati ljude. Čuo sam krikove i zapomaganje. I meni je stavio nož pod vrat i zarezao mi kožu", ispričao je Zulić.

Tada su dvojica Srba povikali da ga ostavi jer ga moraju ispitati oko oružja, rekao je svjedok, dodajući da su mu tijekom ispitivanja gurali pištolj u usta i izbili zube. Zulić je naveo da je u srpnju 1992. kamionom prebačen u logor Manjača i da je tijekom transporta 15-ak ljudi umrlo zbog velike vrućine i nedostatka vode.

Rekao je da su logoraši u Manjači bili zatvoreni u štalama, da su izgladnjivani, premlaćivani i da je vidio najmanje dvojicu koji su podlegli batinama. Zulić je 25. studenoga 1992. godine oslobođen, nakon čega je otišao u izbjeglištvo u Njemačku.

Optužba je uz njegov iskaz uvela pisanu izjavu istražiteljima ICTY-a, dvije izjave MUP-u BiH i osobni dnevnik koji je vodio, kako je rekao, "samo da naša unučad ne zaboravi". Objasnio je kako u dnevnik nije zapisao sve što je doživo "da u unuke ne bi unio previše mržnje" a neke je primjere sucima objasnio na zatvorenoj sjednici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milošević je u protuispitivanju uspješno osporio vjerodostojnost Zulićeva iskaza ukazujući na činjenične nepodudarnosti u njegovim izjavama ICTY-u, MUP-u BiH i u dnevnicima.

"Nisam rekao istinu niti u jednoj od izjava, a razloge ću objasniti na zatvorenoj sjednici", rekao je svjedok.

"Prijatelj suda" (amici curiae) Steven Kay je inzistiranjem na razlikama u izjavama pojačao dojam o nevjerodostojnosti svjedoka i njegova iskaza, koji tužitelji nisu uspjeli ispraviti.

Optužba je u nastavku današnje sjednice izvela zastićenog svjedoka B-1021, čiji se iskaz u cijelosti odvija na zatvorenoj sjednici.

Suđenje Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, nastavlja se u četvrtak.

(Hina) dh sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara