ICTY: Protiv Miloševića svjedočio nizozemski časnik iz Srebrenice

NA SUĐENJU bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), časnik nizozemske vojske Robert Francken u četvrtak je svjedočio o srpskom napadu na Srebrenicu u srpnju 1995. i odvođenju tisuća zarobljenih Bošnjaka koji su kasnije ubijeni.

Potpukovnik Francken je 1995. bio zamjenik zapovjednika nizozemskog bataljuna UNPROFOR-a u Zaštićenoj zoni Srebrenica.

Nakon ulaska vojske Republike Srpske u Srebrenicu i povlačenja nizozemskog bataljuna, Srbi su likvidirali više od 7.000 zarobljenih Bošnjaka, počinivši najteži ratni zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Optužnica za genocid u BiH, Miloševića uz ostalo tereti i za pokolj u Srebrenici.

Francken je istaknuo da je operaciju zauzimanja Srebrenice izveo Drinski korpus VRS uz koordiniranje vrha Republike Srpske.

Opisao je kako je grad napadnut topništvom 11. srpnja 1995., nakon čega je "rijeka izbjeglica" krenula prema bazi njegovih snaga u Potočarima u kojoj se ubrzo našlo oko 30.000 ljudi.

Zapovjednik VRS Ratko Mladić prijetio je napadom na UNPROFOR ako NATO na zaustavi zračne napade na srpske položaje, a nizozemskom bataljunu koji je brojao 150 vojnika Srbi su oteli 15-ak vozila, rekao je svjedok.

Francken je naveo da su baza i civili u njoj, većinom žene i djeca, napadnuti 12. srpnja. Naglasio je da je bio zabrinut za sudbinu oko tisuću muškaraca u bazi i oko nje, jer je Mladić najavio da će ih odvojiti od žena i djece.

Po njegovim riječima, razdvajanje je ubrzo počelo, muškarci su odvoženi autobusima, a devetero ih je strijeljano kraj baze.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je prosvjedovao zbog toga, Francken je dobio odgovor da VRS drži oko 6.000 zarobljenika, što se, kako je istaknuo tužitelj Geoffrey Nice, poklapa s brojem kasnije likvidiranih Bošnjaka.

Francken je pred ICTY-jem ranije svjedočio na suđenju generalu VRS Radislavu Krstiću, osuđenom na 46 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici. Optužba je u dokazni spis uvela taj Franckenov iskaz.

U sudnici je emitiran video zapis događaja u Srebrenici, na kojem su izbjeglice u Potočarima, odvajanje muškaraca i sastanci Ratka Mladića s predstavnicima UNPROFOR-a i bošnjačkih civila, na kojima Mladić kaže Bošnjacima da odluče hoće li "opstati ili nestati".

Milošević je u protuispitivanju dokazivao da je veliki broj boraca Armije BiH poginuo pri pokušaju proboja iz Srebrenice prema Tuzli, tvrdeći da su oni kasnije prikazani kao strijeljani civili.

"Morbidno je kalkulirati s bilo kakvim podacima o civilnim žrtvama, ali želim da se rašćisti broj žrtava", kazao je optuženi.

"Ukoliko se desio zločin on nije mogao biti planiran i dio strategije RS, a pogotovo nema nikakave veze sa SRJ", ustvrdio je.

Ocijenivši mogućim da je bilo dosta žrtava proboja, svjedok je rekao kako je to ipak manje-više nagađanje.

Predsjedavajući sudac Richard May rekao je Miloševiću da je njegova verzija događaja u Srebrenici sporna i opomenuo ga da drži govore.

U nastavku sjednice optužba je izvela zaštićenog svjedoka B-1524, Srbina iz Zvornika, koji je svjedočio o etničkom čišćenju tog grada u istočnoj Bosni u travnju 1992. uz kojem su glavnu ulogu imali "arkanovci". Suđenje Miloševiću nastavlja se idućeg utorka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara