ICTY: Protiv Miloševića svjedočio novinar francuske televizije

NOVINAR francuske televizije Arte Michel Riviere u utorak je kao svjedok optužbe na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) opisao nastanak reportaže o "crvenim beretkama" iz Srbije, koju je u srpnju 1992. snimio na Palama.

Tužitelj Dermot Groome uveo je u dokazni materijal pisani iskaz svjedoka i reportažu koja je prikazana i u sudnici.

Riviere je u srpnju 1992. na Palama i položajima iznad Sarajeva snimio reportažu o postrojbi "crvenih beretki" čiji je zapovjednik, koji se predstavio kao "komandant Marko", rekao da je većina njih došla iz Srbije kako bi "spašavali ugroženo srpstvo i borili se protiv najezde islama".
Francuski novinar došao je na Pale kako bi provjerio priče o etničkom čišćenju istočne Bosne, koje je saznao snimajući u Mađarskoj reportažu o bošnjačkim izbjeglicama iz Kozluka, kraj Zvornika. U Mađarskoj je u ljeto 1992. utočište našao dio od 15 tisuća Bošnjaka protjeranih iz općine Zvornik.

U restoranu na Palama Riviere je razgovarao s dvojicom vojnika u maskirnim uniformama s crvenim beretkama, koji su rekli da pripadaju "Belim orlovima".

"Jedan od njih, koji se igrao dugačkim nožem, rekao je da su sa Kozlukom i Zvornikom završili, da su muslimanima prerezali grkljane, da su oni pobijeni kao svinje te da sad predstoji bitka za Sarajevo", opisao je svjedok.

Vojnici su ga zatim odveli u svoj stožer gdje su se ostali pripadnici "crvenih beretki" pripremali za odlazak na položaje iznad Sarajeva, što je i zabilježeno na prikazanoj snimci.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riviere je u reportaži snimio topničke položaje i snajperska gnijezda srpskih snaga oko Sarajeva i srušene objekte u gradu.

Optuženi Milošević je u protuispitivanju osporavao vrijednost svjedokova iskaza i prikazane reportaže, ističući kako on u njoj razgovara s dvojicom pijanih ljudi koji se, kako je rekao, "luđački smiju, krevelje i plaze u kameru".

Dokaze o angažiranju paravojnih snaga iz Srbije u etničkom čišćenju istočne Bosne i u opsadi Sarajeva, negirao je tvrdnjom da se radilo o dobrovoljcima izvan redova vojske bosanskih Srba.

U nastavku je optužba izvela zaštićenog svjedoka B-1345, koji je svjedočio o granatiranju tržnice Markale sa srpskih položaja i srpskoj snajperskoj kampanji tijekom opsade Sarajeva.

Svjedok je opisao kako su 1993. u njegovoj kući u općini Stari grad, žrtve srpskih snajpera postali njegov otac i supruga, a majka mu je ranjena. Optuženi je u protuispitivanju nabrajao žrtve bošnjačkih snajpera na srpskoj strani, što B-1345 nije mogao potvrditi.

Suđenje Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, nastavlja se u srijedu izvođenjem novog svjedoka optužbe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara