ICTY: Razmotren plan predraspravnog postupka u predmetu šestorice Hrvata iz BiH

U POSTUPKU Haškog suda (ICTY) protiv šestorice bivših političkih i vojnih čelnika HR Herceg Bosne, na čelu s Jadrankom Prlićem, u srijedu je održana statusna konferencija na kojoj je razmatran plan predraspravnog dijela postupka i neka otvorena pitanja vezana uz predaju braniteljima potpornog materijala uz optužnicu.

Na statusnoj konferenciji, koja se po pravilima ICTY-a održava svakih 120 dana ako izostanu druga ročišta u postupku, sudjelovali su branitelji sve šestorice optuženih, Jadranka Prlića, Brune Stojića, Valentina Čorića, Berislava Pušića te generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, koji su svi na privremenoj slobodi od 9. rujna ove godine.

U pogledu obveze tužitelja da obrani dostave potporni materijal uz optužnicu, svi su branitelji izrazili zadovoljstvo njezinim ispunjavanjem, osim odvjetnice Vesne Alaburić, braniteljice generala Petkovića, koja je uputila više prigovora, zatraživši da se dokazni materijal diferencira po okrivljeniku umjesto da svi primaju stotine dokumenta koji se ne odnose na njihove optužbe.

Branitelji šestorice Hrvata dosad su, po njezinim riječima, od tužitelja primili 1.700 dokumenata koji podupiru navode optužnice. "Svaki od okrivljenika ima pravo znati koji dio materijala podupire optužnicu koja se odnosi na njega", kazala je Alaburić.

Također je zatražila transkript razgovora Jadranka Prlića s istražiteljima u svojstvu osumnjičenika, te transkripte svjedočenja generala Petkovića i Praljka na tri haška procesa. Glavni tužitelj u predmetu, Kenneth Scott nije se protivio tim zahtjevima, a predraspravni sudac Alphons Orie najavio je da će o njima biti odlučeno naknadno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slobodan Praljak je, preko svog branitelja Bože Kovačića, zatražio od suda razjašnjenje odredbe o zabrani kontaktiranja medija dok je na privremenoj slobodi, dajući primjer poziva nekom optuženiku na otvorenje izložbe poštanskih maraka.

Sudac Orie kazao je kako optuženici na privremenoj slobodi svakako moraju izbjegavati javne priredbe na kojima su prisutni mediji jer mogu izazvati njihovu pozornost. Pohvalio je postupak optuženika koji od suda traži upute vezane uz pridržavanje pravila boravka na privremenoj slobodi.

Na konferenciji je bilo riječi i o zaštiti svjedoka, preliminarnim podnescima obrane, te o suradnji optužbe i obrane u predraspravnom postupku čiji je idući sastanak najavljen za 15. prosinca. Sudac Orie ocijenio je da je riječ o vrlo složenom i teškom predmetu u kojem ne treba očekivati skori početak suđenja.

Šestorica Hrvata iz BiH optuženi su po 26 točaka za teške povrede Ženevskih konvencija, kršenje ratnog prava i običaja i zločine protiv čovječnosti počinjene progonom Bošnjaka na teritoriju Hrvatske Republike Herceg Bosne od kraja 1991. do travnja 1994. godine, s ciljem njezina pripajanja Hrvatskoj.

Dobrovoljno su se predali ICTY-u 5. travnja ove godine, a na prvom stupanju pred sud odbacili su sve optužbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara