ICTY: Rusija dala jamstva za Miloševića

OBRANA bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića u srijedu je Haškom sudu (ICTY) dostavila jamstva Rusije za puštanje optuženog na privremenu slobodu radi liječenja u Moskvi, objavljeno je poslijepodne na sudu.

Obrana je preko sudski postavljenog branitelja Stevena Kaya prvi takav zahtjev podnijela 20. prosinca prošle godine, a nadležno sudsko vijeće je zatražilo dostavu dopunskog materijala i jamstava Ruske Federacije do 18. siječnja.

Uz podnesak datiran s današnjim danom Steven Kay je sudu dostavio jamstva Ruske Federacije upućena preko veleposlanstva u Nizozemskoj 17. siječnja, uz povjerljivi dodatak te seriju osobnih jamstava koje je potpisao Milošević, također uz povjerljivi dodatak.

Rusija u jamstvima navodi da će poštivati naloge Haškog suda te da će raspravnom vijeću podnositi pisana izvješća o tome kako će Milošević ispunjavati uvjete koje će mu postaviti sud.

Jamstva Rusije su nedvosmislena i sveobuhvatna te pokrivaju sve pitanja povezana s transferom, boravkom i predajom optuženog sudu, ocjenjuje u podnesku Kay.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo se 22. prosinca usprotivilo zahtjevu za oslobađanje Miloševića radi odlaska na liječenje u moskovski Medicinski centar Bakuljev.

U obrazloženju protivljenja navelo je kako je molba vremenski tempirana da omete suđenje, da se proces mora nastaviti čak i u odsutnosti optuženog, da se optuženi neće vratiti u Haag, da su jamstva Rusije nedovoljna, a osobna jamstva Miloševića nevjerodostojna.

Branitelj Steven Kay u današnjem podnesku odbacuje argumente Tužiteljstva i traži da vijeće odobri Miloševiću odlazak na liječenje u Centar Bakuljev gdje će njegovo liječenje voditi dr. Bockeria.

Nastavak maratonskog procesa Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, zakazan je za 23. siječnja.

Od 12. veljače 2002., kada je počelo, suđenje je u 20-tak navrata prekidano zbog Miloševićevog visokog tlaka, srčanih tegoba, gripe ili iscrpljenosti. Na preporuku kardiologa proces se od kraja 2003. odvija u režimu od tri radna dana tjedno.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara