ICTY: Šešelj izjavio da se ne osjeća krivim prema optužnici

ČELNIK srpskih radikala Vojislav Šešelj u utorak je pred Haškim sudom (ICTY) rekao da se ne osjeća krivim niti prema jednoj od 14 točaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koji mu se stavljaju na teret.

"Ne osjećam se krivim", odgovarao je Šešelj (48) nakon čitanja svake od 14 točaka haške optužnice kojom ga se tereti za etničko čišćenje u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini u razdoblju 1991-93.

Šešelj, koji je danas odbio ustati prilikom ulaska suca Wolfganga Schonburga u sudnicu, na prvom je ročištu 26. veljače iskoristio pravo da se o krivnji izjasni u roku od 30 dana.

Od tužiteljstva je tada zatražio da se optužnica očisti od "terminoloških nejasnoća", odnosno od njemu, kako je rekao, nerazumljivih hrvatskih i engleskih izraza.

Vojislav Šešelj, predsjednik Srpske radikalne stranke i jedan od najpoznatijih ideologa velikosrpstva koji nosi titulu četničkog vojvode, nalazi se u pritvoru Haškog suda od 24. veljače.

Optužnica ga tereti po osam točaka za zločine protiv čovječnosti i šest točaka za kršenje ratnog prava i običaja za njegovo sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom pothvatu pod vodstvom Slobodana Miloševića.

Prema optužnici cilj tog zločinačkog pothvata bilo je prisilno uklanjanje, zločinima, ubojstvima, progonima i razaranjem, većine Hrvata, Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovništva s trećine teritorija Hrvatske, većih dijelova BiH i dijelova Vojvodine radi njihova priključenja novoj državi pod dominacijom Srba.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara