ICTY: Šešelju novi ´stand by´ branitelj jer ga stari tuži za klevetu

HAŠKI sud (ICTY) postavio je u utorak nizozemskog odvjetnika Tjarda van der Spoela za novog "branitelja u pripravnosti" Vojislava Šešelja, optuženog u 14 točaka za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine nad Hrvatima, Bošnjacima i drugim nesrbima u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini.

Sudac Carmel Agius objavio je na statusnoj konferenciji da je prijašnji "branitelj u pripravnosti", beogradski odvjetnik Aleksandar Lazarević, odlučio Šešelja na drugom sudu tužiti za klevetu što priječi njegovo daljnje angažiranje.

Lazarević je najavio tužbu za klevetu zbog teških optužbi koje je na njegov račun Šešelj izrekao u prošlom pojavljivanju pred Sudom i u pisanim podnescima, kada je tražio da se odvjetnika procesuira zbog "nepoštivanja suda".

Šešelj je danas naglasio kako ostaje pri odluci da se brani sam i da ne priznaje "branitelja u pripravnosti". Sudac mu je odgovorio kako branitelja imenuje ICTY-a i da njegovo prihvaćanje nije važno.

Šešelj je svojom poznatom teatralnošću i današnju sjednicu pretvorio u predstavu, ponavljajući ranije zahtjeve da mu se svi materijali prevode na "srpski jezik koji jedino razumije" te da se sudačke toge zamjene odijelima jer ga nepodnošljivo podsjećaju na "katoličku inkviziciju i gestapovske i SS odore".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je ustvrdio kako je "Haški sud po pitanju njegovih prava gori od Hitlerovog suda koji je sudio Georgiju Dimitrovu za paljenje Reichstaga".

Sudac Agius u početku je prekidao Šešeljeve tirade a kasnije mu je dopuštao da postavlja svoje zahtjeve, dodajući samo da se oni neće razmatrati.

Šešelj je rekao kako ima informacije da tužiteljstvo neće biti spremno za početak suđenja do 2006. godine, jer "nema nikakvih dokaza protiv njega". Što se njegove obrane tiče izrazio je spremnost da proces počne odmah, tvrdeći da će argumentima pobijediti sve svjedoke optužbe "i zaštićene i nezaštićene".

Tužiteljica Hildegard Uertz-Retzlaff rekla je da je dobila Šešeljev podnesak u kojem na 250 strana izlaže glavne postavke svoje odbrane i najavila skori odgovor optužbe.

Optuženi je prosvjedovao i zbog "totalne izolacije" u kojoj je u pritvoru u Scheveningenu, tvrdeći da je razlog tomu dobar izborni rezultat njegove Srpske radikalne stranke, na što ga je sudac uputio da se žali predsjedniku ICTY-a Theodoru Meronu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara