ICTY: Šestorica Hrvata iz BiH izjavili da nisu krivi

ICTY: Šestorica Hrvata iz BiH izjavili da nisu krivi
ŠESTORICA bivših visokih vojnih i političkih hrvatskih dužnosnika iz BiH izjasnili su se u utorak, na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY), da nisu krivi prema svih 26 točaka optužnice koja ih tereti za zločin protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija počinjene protiv bosanskih Muslimana i drugih nehrvata, na području nekadašnje Herceg-Bosne od studenoga 1991. do travnja 1994. godine.

"Časni sude nisam kriv ni prema jednoj od 26 točaka optužnice", kazali su pojedinačno Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, nakon što im je sudac Alphonse Orie pročitao sažetak i pojedinačne točke optužnice.

Sudac Orie pritom je istaknuo da se svu šestoricu tereti za sve zločine navedene u optužnici, uz dvije iznimke za Berislava Pušića, kojega se ne tereti za zločine u Prozoru, listopada 1992. i Gornjem Vakufu siječnja 1993. godine.

Bivši premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić je prilikom izjašnjavanja o krivnji izjavio kako "suosjeća s BiH i sa svim njezinim žrtvama koje su spomenute u optužnici". Također je izrazio uvjerenje da će mu Sud dati priliku da iznese "istinu o svojoj ulozi u ratu u BiH, i da će ga ta istina osloboditi od svih optužbi".

Izjašnjavanju o krivnji prethodila je skoro dvosatna rasprava posvećena proceduralnim pitanjima vezanim uz mogući sukob interesa kod branitelja koji zastupaju druge optužene pred ICTY-jem, i uz aneks optužnice koji je ostao zapečaćen sve do današnje sjednice. Neuobičajeno dugom trajanju sjednice pridonio je i sudac Orie koji je čitao opširne izvode iz optužnice sadržane na 60 stranica.

Uz šestoricu optuženih u sudnici su bili i njihovi branitelji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnici Ćamil Salahović i Želimir Par, kao zastupnici Jadranka Prlića, Željko Olujić koji zastupa bivšeg ministra obrane Herceg-Bosne Brunu Stojića, te Krešimir Krsnik i Vesna Alaburić koji brane bivše zapovjednike HVO-a generale Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića.

Bivšeg zapovjednika Vojne policije HVO-a zastupa odvjetnik Tomislav Jonjić, a bivšeg šefa Komisije HVO-a za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića odvjetnik Marinko Škobić.

U raspravi o mogućem sukobu interesa kod odvjetnika Olujića, Krsnika, Para i Jonjića, koji brane ili su branili druge optužene pred Haškim sudom, njihovi su branjenici kazali da su upoznati s tim i da ostaju pri svojem izboru branitelja, a odvjetnici su tvrdili da sukob interesa ne postoji. Sudac Orie je rekao da to pitanje ostaje otvoreno do odluke Vijeća.

Zbog pitanja aneksa optužnice rasprava je prekinuta radi konzultacija nakon čega je odlučeno da se taj dokument otpečati, ali da ostaje povjerljive prirode i da informacije iz njega moraju ostati u krugu optuženih i timova branitelja. Aneks sadrži imena žrtava zločina i lokacije na kojima su počinjeni.

Optuženi su u sudnici kazali kako su zadovoljni uvjetima smještaja u pritvoru i da se osjećaju dobro, a Berislav Pušić, koji je prošloga tjedna operirao kralješnicu, zamolio je Sud da mu se osigura medicinska njega.

Optužnica ih po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti tereti za progon desetaka tisuća Muslimana i drugih nehrvata, za ubojstva više stotina civila, za silovanja, razaranje gradova i naselja, uništavanje i pljačku imovine, deportacije i prisilno premještanje stanovništva, zatočenje civila u nehumanim uvjetima, maltretiranje i mučenje zatočenika u logorima i zatvorima HVO-a, uništavanje vjerskih objekata i teroriziranje civila u istočnom Mostaru i druge zločine. Zločini su počinjeni na područjima općina Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Stolac, Čapljina i Vareš, te u logorima Heliodrom, Vojno, Dretelj i Gabela. Tužiteljstvo navodi da su te zločine počinili kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja područja nekadašnje Herceg-Bosne radi njegovog pripajanja Hrvatskoj, te da su uz njih u tome sudjelovali i pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak, general Janko Bobetko i predsjednik Herceg-Bosne Mate Boban.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara