ICTY: Simatović se ne osjeća krivim za zločine iz optužnice

FRANKO SIMATOVIĆ FRENKI, bivši načelnik obavještajne uprave Službe državne sigurnosti Srbije i zapovjednik "Crvenih beretki", u ponedjeljak je na prvom izvođenju pred Haški sud (ICTY) rekao da se ne osjeća krivim prema optužnici koja ga tereti za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH.

"Časni sude, ne osjećam se krivim", ponavljao je Simatović (53) nakon upita suca O-Gon Kwona o svakoj od pet točaka optužnice.

Optužnica ga u četiri točke tereti za djela progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubojstva, deportacije i nehumane akte

kao zločine protiv čovječnosti, te u jednoj točki za ubojstva kao kršenja ratnog prava i običaja, počinjena od travnja 1991. do prosinca 1995. godine.

Simatovića je Haški sud optužio 1. svibnja ove godine, zajedno s dugogodišnjim načelnikom državne sigurnosti (SDB) Jovicom Stanišićem, čije je izručenje odgođeno zbog kirurškog zahvata u Beogradu. Obojica su uhićena 13. svibnja nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića, a Simatović je u Haag izručen prošloga petka.

Simatović i Stanišić su među 15 suučesnika "zajedničkog zločinačkog pothvata", na čelu s bivšim predsjednikom SRJ Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio nasilno i trajno preseljenje nesrba, uglavnom Hrvata te bosanskih Muslimana i Hrvata s velikih područja Hrvatske i BiH radi stvaranja nove države pod dominacijom Srba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niz svjedoka "insidera" na haškom suđenju Miloševiću, označili su Franka Simatovića kao ključnog Miloševićeva operativca u vođenju pobune Srba u Kninskoj krajini, dok je Stanišić takvu ulogu imao u istočnoj Slavoniji. Milošević je redovito nastojao ostaviti dojam neupućenoga u tajne operacije te dvojice svojih pobočnika, krivo izgovarajući prezime Frenkija kao "Simatković".

Simatović i Stanišić "sudjelovali su u formiranju, financiranju i opskrbi specijalnih jedinica SDB-a i usmjeravali su članove i agente SDB-a koji su sudjelovali u zločinima", navodi optužnica.

Također ih se tereti da su "osiguravali oružje, sredstva, obuku, logističku i drugu podršku posebnim postrojbama SDB-a Srbije koji su počinili zločine u Hrvatskoj i BiH".

U optužnici se navodi da je od svibnja 1991. godine SDB ustanovila ili pomogla formiranje tajnih postrojbi čiji je cilj bio izvođenje specijalnih vojnih akcija na teritoriju Hrvatske i BiH.

U te postrojbe spadale su "Crvene beretke" SDB-a, čiji je prvi zapovjednik bio Simatović, "Tigrovi" Željka Ražnatovića Arkana, "Martićeva policija", srpska milicija u istočnoj Slavoniji te jedinice za specijalne i antiterorističke operacije.

Simatovića i Stanišića tereti se za ubojstvo 255 civila iz Vukovarske bolnice, za pokolj u Škabrnji, te za ubojstva više stotina civila u selima Dubica, Cerovljani i Baćin kod Hrvatske Kostajnice, te u Saborskom, Poljanku, Lipovači i Vukovićima 1991.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara