ICTY: Stanišić izjavio se ne osjeća krivim za ratne zločine

BIVŠI načelnik srbijanske tajne policije Jovica Stanišić izjavio u petak pred Haškim sudom (ICTY) da se ne osjeća krivim prema optužnici koja ga tereti za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995.

Bivši načelnik Službe državne sigurnosti (SDB) MUP-a Srbije i jedan od najbližih suradnika Slobodana Miloševića, optužen je u četiri točke za zločine protiv čovječnosti - progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, ubojstva, deportacije i nehumane postupke, a u jednoj točki za ubojstva kao kršenje ratnog prava i običaja.

"Visoko uvaženi sude, uvjeren sam da nisam kriv", rekao je sjedokosi Stanišić (49) na prvom pojavljivanju pred predraspravnim sucem O-Gon Kwonom koji mu je pročitao pet točaka optužnice.

Na prvom pojavljivanju Stanišića, optužbu je zastupala glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, što ona čini samo u najvažnijim predmetima, a obranu odvjetnici Vladan i Slobodan Vukčević.

Na pitanje o uvjetima u pritvoru i svom zdravstvenom stanju, Stanišić je rekao da je svu zdravstvenu dokumentaciju predao Sudu preko odvjetnika. Stanišić je prije izručenje podvrgnut operaciji kolitisa u Beogradu, a u sudnici je bio vidno iscrpljen.

Statusna konferencija u predmetu Stanišić i Simatović bit će održana za oko četiri mjeseca, najavio je sudac Kwon.

Optužnicom, koja je podignuta 1. svibnja ove godine, zajedno sa Stanišićem optužen je i njegov nekadašnji pomoćnik Franko Simatović Frenki, načelnik obavještajne uprave SDB-a te osnivač i prvi zapovjednik specijalne postrojbe SDB-a "crvenih beretki". Haagu je izručen 30. svibnja, a u prvom pojavljivanju pred Sudom također je izjavio je da se ne osjeća krivim.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanišića i Simatovića tereti se za suučesništvo i pomaganje u "zajedničkom zločinačkom pothvatu" čiji je cilj bio nasilno i trajno preseljenje Hrvata i Bošnjaka s velikih područja Hrvatske i BiH radi stvaranja nove države pod dominacijom Srba.

Njih dvojica "sudjelovali su u formiranju, financiranju i opskrbi specijalnih jedinica SDB-a i usmjeravali su članove i agente SDB koji su sudjelovali u zločinima", navodi optužnica.

Također ih se tereti da su "osiguravali oružje, sredstva, obuku, logističku i drugu podršku posebnim postrojbama SDB-a Srbije koji su počinili zločine u Hrvatskoj i BiH".

U optužnici se navodi da je do svibnja 1991. godine SDB ustanovila ili pomogla formiranje tajnih postrojbi čiji je cilj bio izvođenje specijalnih vojnih akcija na teritoriju Hrvatske i BiH.

U te postrojbe spadale su "Crvene beretke SDB-a, Tigrovi - Željka Ražnatovića Arkana, Martićeva policija, srpska milicija i istočnoj Slavoniji te Jedinice za specijalne operacije i antiteroristička djelovanja".

U optužnici se navode pojednični slučajevi masovnih ubojstava grupirani pod nazivima "SAO Krajina, Vukovarska bolnica, SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srijem, Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Mrkonjić Grad, Sanski Most i Zvornik".

Simatovića i Stanišića se tereti za ubojstvo 255 civila iz Vukovarske bolnice, za pokolj u Škabrnji, te za ubojstva više stotina civila u selima Dubica, Cerovljani i Baćin kod Hrvatske Kostajnice, te u Saborskom, Poljanku, Lipovači i Vukovićima 1991.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara