ICTY: Suci nezadovoljni dokazima optužbe protiv Marijačića i Rebića

DRUGOG dana suđenja Ivici Marijačiću i Markici Rebiću, optuženima za nepoštivanje Haškog suda (ICTY), sudsko vijeće u srijedu nije prihvatilo zahtjev obrane da se optužnica odbaci u cijelosti, no suci su dokaze optužbe ocijenili neuvjerljivima i postavili pitanje opravdanosti samog procesa.

Nakon završetka ispitivanja svjedoka Williama Tomljanovicha, kojim je završen dokazni postupak optužbe, branitelji Marin Ivanović i Krešimir Krsnik zatražili su da vijeće odbaci optužnicu jer tužitelji nisu dokazali osnovanost optužbi.

Vijeće taj zahtjev obrane nije prihvatilo, ocjenivši da postoje osnove za optužnicu, no istodobno je ocijenilo kako tužitelji nisu izvan razume sumnje dokazali navode iz optužnice, te su najavili da će sutra od obrane tražiti određena razjašnjenja.

Branitelji nisu mogli reći da li će sutra, kada je na redu dokazni postupak obrane, za svjedoke pozvati optužene kako su ranije najavili ili će se Marijačić i Rebić obratiti sudu nakon završnih riječi obrane i optužbe.

Sudac Iain Bonomy je u raspravi s tužiteljem Davidom Eckersonom doveo u pitanje opravdanost pokretanja postupka protiv Marijačića i Rebića. Ocijenio je da oni objavljivanjem imena i izjave zaštićenog haškog svjedoka Johannesa van Kuijka u Hrvatskom listu u studenom 2004., nisu ugrozili sigurnost svjedoka, te da njegova zaštita sedam godina nakon svjedočenja nije imala svrhu.

Ovo je sud koji se bavi najozbiljnijim zločinima, a ako se već bavi nepoštivanjem onda se mora raditi o ozbiljnim posljedicama, a mi se ovdje bavimo tehničkim pitanjima jer Tužiteljstvo ne revidira zaštitne mjere koje je tražilo od suda, kazao je Bonomy.

Kazao je kako je ozbiljno zabrinut je li to ispravan način za trošenje resursa suda.

Akerson se suprotstavio takvom tumačenju ističući kako Tužiteljstvo smatra da se radi o utjecanju na provedbu pravde svaki puta kada neka novina otvoreno prkosi autoritetu raspravnog vijeća koje štiti svjedoka, što je teško kršenje pravila suda.

Također je ocijenio da optuženi ne mogu određivati da li su zaštitne mjere suda opravdane ili nisu.

Ako optužba ne može dokazati da je bilo razloga za zaštitne mjere, onda je razuman zaključak da ih nije bilo, kazao je Bonomy.

Svjedok Tomljanovich, povjesničar s Yalea koji radi u Tužiteljstvu kao stručnjak za hrvatske arhive i dokumente, svjedočio je o stenogramu razgovora iz ureda hrvatskog predsjednika iz svibnja 1997. u kojem Rebić, tada pomoćnik ministra obrane za sigurnost, urednicima Vjesnika i Večernjeg lista objašnjava način na koji trebaju objaviti izvatke iz izjave drugog zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću.

Prema stenogramu, Rebić je rekao da je izjavu dobio od odvjetnika Ante Nobila, koji podržava objavljivanje, ali traži da se on ne citira kao izvor. Svjedok je naveo da Tužiteljstvo raspolaže podacima o Nobilovoj ulozi i u objavljivanju drugih iskaza zaštićenih svjedoka.

Haški sud je 6. lipnja 1997. donio nalog kojim traži prekid objave tih izvadaka u spomenuta dva hrvatske dnevnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom svjedočenjaTomljanovicha, tužitelj je u dokaze uveo više dokumenta iz Rebićeva ureda, upućenih HIS-u i UNS-u, a povezanih s izjavom zaštićenog svjedoka, u kojima se na kraju navodi kako bi objavljivanje tog dokumenta bilo kršenje međunarodnog prava.

Obrana se protivila izvođenju i prihvaćanju tih dokaza, ističući njihovu nepovezanost s objavom izjave Van Kuijka u Hrvatskom listu 2004., zbog koje su Marijačić i Rebić optuženi.

Tužitelj je objasnio kako se tim dokazuje da je Rebić shvaćao mjere zaštite svjedoka kada ih je prekršio 2004. Sudsko vijeće je na kraju ipak prihvatilo dokaze optužbe, uključujući i stenogram.

Svjedok Tomljanovich u svom je iskazu naveo da Tužiteljstvo raspolaže sa 666 trankripata iz ureda hrvatskog predsjednika, te objasnio način na koji je provjeravana autentičnost tih dokumenata. Također je rekao da Tužiteljstvo od hrvatskih vlasti traži još stotinjak dokumenata u neredigiranom obliku.

Predsjedavajući sudac O-Gon Kwan je kazao je da suđenje sutra mora biti završeno, jer za predmet nije predviđen drugi termin.

Krsnik: Tužiteljstvo želi disciplinirati hrvatske novinare

Krešimir Krsnik, branitelj Markice Rebića pred Haškim sudom, u srijedu je ocijenio da Tužiteljstvo ICTYa osudom Rebića i Ivice Marijačića želi disciplinirati hrvatske novinare i javnost.

Iz riječi tužitelja danas je bilo jasno da optužnica protiv Marijačića i Rebića nije podignuta zato što su se ogriješili o pravila, nego zato što se želi disciplinirati hrvatske novinare, izjavio je Krsnik, komentirajući izraženo protivljenje tužitelja Davida Akersona mogućoj oslobađajućoj presudi.

Bivši glavni urednik Hrvatskog lista Marijačić i bivši obavještajac Rebić optuženi su za nepoštivanje suda zbog objave imena i izjave tada zaštićenog haškog svjedoka u Hrvatskom listu u studenom 2004. godine. Suđenje Marijačiću i Rebiću počelo je u utorak.

Krsnik je ocijenio da razvoj suđenja i dalje ide u prilog obrani. Danas mogu reći da je obrana apsolutno zadovoljna razvojem događaja. Mislim da smo polučili sve ono što smo htjeli, rekao je Krsnik.

Jedan od svjedoka optužbe, po njegovim je riječima, potvrdio ono što je obrana cijelo vrijeme tvrdila. Svjedok optužbe Terence Cameron u današnjem je protuispitivanju rekao da su Marijačić i Rebić 18. studenoga 2004. u Hrvatskom listu objavili izjavu zaštićenog svjedoka istražiteljima ICTY na kojoj nije bilo oznaka tajnosti.

Marijačićev odvjetnik Ivanović izjavio je kako je potpuno uvjeren da Tužiteljstvo nije pružilo ni jedan dokaz da je Marijačić prekršio neki nalog suda.

Sudsko vijeće danas je odbacilo zahtjev obrane da se optužnica odbaci u cijelosti kao neosnovana, ali je izrazilo nezadovoljstvo s uvjerljivošću izvedenih dokaza optužbe.

Suđenje bi trebalo završiti sutra, kada će obrani biti omogućeno da izvede svoje dokaze, nakon čega će uslijediti završne riječi dviju strana. Donošenje presude očekuje se ubrzo nakon dovršetka procesa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara