ICTY: Svjedok Jašović tvrdi da su u Račku ubijeni borci OVK

U nastavku haškog suđenja Slobodanu Miloševiću u utorak je policijski inspektor Dragan Jašović svjedočio o tome da su većina ubijenih u kosovskom selu Račak 1999. bili pripadnici OVK, a ne civili kako tvrdi optužnica.

Jašović, koji je kao kriminalistički inspektor istraživao slučaj pokolja 40 Albanaca u Račku 15. siječnja 1999., kazao je u sudnici da je među žrtvama bilo 30 pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

"Na temelju izjava koje smo uzeli od mnogih Albanaca, te službenih podataka, mogu reći da je 30 od 40 ubijenih bilo u OVK", kazao je svjedok, ističući da je stožer OVK u Račku osnovan među prvima na Kosovu u lipnju 1998., nakon čega su u selu bili iskopani rovovi i bunkeri i nabavljene veće količine oružja iz Albanije.

Prema optužnici protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika, snage MUP-a Srbije i VJ su 15. siječnja 1999. nakon topničke pripreme upale u selo Račak i ubile 40 nenaoružanih albanskih civila, među kojima je 25 zarobljenih zajednički likvidirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Milošević je istaknuo kako se imena 30-orice ubijenih iz aneksa optužnice podudaraju s popisom pripadnika OVK koji je sastavio svjedok Jašović, na temelju izjava albanskih mještana.

On je u spis dokaza priložio te izjave, čiju je autentičnost doveo u pitanje tužitelj Geoffrey Nice sugerirajući da su uzimane uz prijetnju sile, što je svjedok zanijekao.

Jašovića, 30. svjedoka u dokaznom postupku Miloševićeve obrane započetom 31. kolovoza 2004., u srijedu će ispitati tužitelj.

(Hina) xdh ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara