ICTY: Svjedok optužbe o evakuaciji vukovarskih zarobljenika

Svjedok optužbe na suđenju "vukovarskoj trojci" izjavio je u utorak u Den Haagu da su prilikom evakuacije iz vukovarske bolnice i tvrtke Velepromet u studenom 1991. godine postojale dvije linije zapovjedanja, jedna JNA i druga srbijanske teritorijalne obrane čiji su pripadnici izvršili zločine nad hrvatskim zarobljenicima.

Bogdan Vujić, umirovljeni oficir službe sigurnosti JNA, trebao je prema zapovjedi Vrhovnog zapovjedništva JNA razdvojiti ratne zarobljenike od civila i prevesti ih u pripremljeni logor u Sremskoj Mitrovici.

Po njegovim riječima, zbog ustrajanja da se evakuacija izvrši prema pravilima međunarodnog ratnog prava sukobio se s vladom tzv. SAO Krajine i "teritorijalcima" koji su se "željeli obračunati s ustašama i zločincima koji su klali srpsku djecu".

Zbog toga je, dodao je svjedok, i sam bio u životnoj opasnosti te je opisao događaj kada mu je stanoviti četnički vojvoda Topola prislonio na vrat krvavi nož želeći se obračunati s njim jer je popisivao ratne zarobljenike.

Na pitanje branitelja optuženih zašto ga nije uhitio, Vujić je odgovorio "da bi to bio prevelik rizik i da sam to učinio, ne vjerujem da bih bio ovdje s vama".

Svjedok, koji je o svemu usmeno izvijestio nadležne u Upravi sigurnosti JNA, smatra ipak da je svoj zadatak uspješno obavio, ali da "one koji su ubijeni iza ograde Veleprometa nije mogao spasiti".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i tijekom svjedočenja prethodnih dana, potvrdio je da je za zločine srbijanskih "teritorijalaca, dobrovoljaca i četnika" znao suoptuženi Mile Mrškić, ali je smatrao kako "teritorijalcima treba progledati kroz prste".

Za suoptuženog Veselina Šljivančanina, tadašnjeg zapovjednika vojne policije koja je osiguravala evakuaciju, rekao je da je svoj zadatak obavljao na vrlo visokoj razini i da bi, umjesto da je haški optuženik, bio najbolji svjedok na suđenju za pokolj na Ovčari.

Bivšim oficirima Prve gardijske brigade JNA Mili Mrkšiću, i njemu podređenima Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću sudi se za pokolj najmanje 264 hrvatskih ranjenika i civila iz vukovarske bolnice, na farmi Ovčara 20. studenog 1991. godine.

Branitelji optužene "vukovarske trojke" nastavljaju u srijedu s protuispitivanjem svjedoka Vujića.

(Hina) xbcav ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara