ICTY: Tužiteljstvo obavilo razgovor s generalom Markačem

TUŽITELJSTVO Haškog suda (ICTY) u utorak je u sudskom pritvoru u Scheveningenu obavilo razgovor s optuženim hrvatskim generalom Mladenom Markačem, na kojemu su branitelji predali dio dokumenata koje će koristiti u obrani.

"Ispitivanje je trajalo šest sati. No skratili smo ga predajom dijela dokumenata, čime smo prevenirali dodatna pitanja", rekao je Markačev branitelj Goran Mikuličić u telefonskom razgovoru iz Haaga. "Dobro smo se pripremili za razgovor, proučili smo 10.000 stranica popratnog materijala uz optužnicu", dodao je.

Kazao je kako su on i drugi branitelj Miroslav Šeparović zadovoljni ispitivanjem, koje je general Markač jako dobro podnio i tijekom kojega je bio vrlo koncentriran, premda su bili zabrinuti zbog lošeg utjecaja takvog napora na njegovo zdravstveno stanje.

Ispitivanje, vezano uz navode optužnice, vodili su istražitelji uz prisustvo predstavnice Tužiteljstva, rekao je Mikuličić.

Glede dokumenata koji su predali tužiteljima, rekao je kako je riječ o "novim materijalima koji su pribavljeni uz pomoć hrvatske Vlade iz MORH-a i MUP-a", a koji ukazuju na pravce izlaganje obrane.

"Predali smo oko 25 dokumenata, koji su primjeri za određenu postojeću dokumentaciju i uputili ih kome se trebaju javiti i što trebaju tražiti ako žele preciznije dokumente", kazao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Tužiteljstvo u ponedjeljak obavilo razgovor s generalom Ivanom Čermakom, a danas s generalom Markačem, branitelji će pričeketi određeno vrijeme kako bi tužitelji provjerili iskaze i primljene dokumente, prije nego što ponovo podnesu prijedlog za privremeno puštanje dvojice generala na slobodu.

Glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte izjavila je u intervjuu hrvatskim medijima prošlog vikenda da se nakon obavljenog razgovora neće protiviti puštanju Čermaka i Markača iz pritvora, te da u tom slučaju treba očekivati pozitivnu odluku sudaca, sukladno dosadašnjoj haškoj praksi. Istodobno je naznačila da bi provjera iskaza mogla potrajati "od nekoliko tjedana do par mjeseci".

Markačev odvjetnik ocijenio je da provjera neće trajati predugo, ali nije želio špekulirati hoće li cijeli postupak biti dovršen prije ljetnih sudskih praznika, početkom kolovoza.

Čermakov branitelj Čedo Prodanović kazao je kako se obrana "nada i stremi" tome da generali do tada izađu iz pritvora.

Generali Čermak i Markač optuženi su u sedam točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja počinjene protiv srpskih civila tijekom i nakon operacije Oluja 1995. na širem kninskom području. Dobrovoljno su se predali ICTY-u 11. ožujka 2004. a dan poslije, na prvom pojavljivanju pred sudom, izjasnili su se da nisu krivi.

Sudsko vijeće je 29. travnja odbacilo prvi prijedlog obrane da budu pušteni na slobodu do početka suđenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara