ICTY: Tužiteljstvu naloženo da razjasni dio Martićeve optužnice

Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) koje vodi postupak protiv Milana Martića, naložilo je Tužiteljstvu da razjasni neke "očite nedosljednosti" iz optužnice protiv bivšeg čelnika pobunjenih hrvatskih Srba, objavio je u srijedu glasnogovornik Suda Jim Landale.

Na tjednom brifingu za novinare Landale je kazao da je 2. lipnja Vijeće donijelo odluku o "prethodnom prigovoru na dopunjenu optužnicu", podignutu 18. prosinca 2002.

Odlukom nalaže "Tužiteljstvu da podnese novu dopunjenu optužnicu s razjašnjenim očitim nedosljednostima u paragrafima 42-44 optužnice, posebno glede etničkog sastava jasno identificiranih topografskih lokacija u 10. i 11. točki optužnice, koje se tiču paragrafa 23.i, iz 1. točke optužnice".

Paragrafi 42-44 nalaze u 10. i 11. točki optužnice kojom se Martića tereti za deportacije i prisilni transfer civilnog stanovništva kao zločin protiv čovječnosti.

U njima se, dosta uopćeno, navodi da su "deportacijama i prisilnom transferu bili izloženi Hrvati, Muslimani i drugi nesrbi, s područja tzv. SAO Krajine u Hrvatskoj, iz Bosanskog Novog, Bosanske Gradiške, Prnjavora i Šipova u ARK u BiH".

Navode se i podaci o udjelu nesrpskog stanovništva tih područja prema popisu iz 1991.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U točki 1. optužnice, navodi se pak da su deseci tisuća Hrvata, Muslimana i nesrba deportirani s tih područja, uz napomenu da je "detaljan opis sadržan u točkama 42-45", no u njima taj "detaljan opis" izostaje.

Raspravno vijeće je odlukom od 2. lipnja također dopustilo obrani da 15 dana nakon podnošenja dopunjene optužnice podnese prigovor "isključivo vezano uz dijelove dopunjene optužnice koji su modificirani slijedom odluke".

Ostale točke prigovora na optužnicu su odbačene.

Martića se, kao jednog od 15 sudionika "udruženog zločinačkog pothvata", u dopunjenoj optužnici tereti po 19 točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja u Hrvatskoj i dijelovima BiH.

Na statusnoj konferenciji održanoj 30. svibnja najavljeno je da bi suđenje bivšem predsjedniku tzv. RSK moglo početi u studenome.

(Hina) dh nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara