ICTY: U utorak odluka o žalbi u slučaju Zdravka Mucića i drugih

ŽALBENO vijeće Haškog suda (ICTY) idućeg će utorka objaviti pravorijek o žalbi na presudu u slučaju "Čelebići", u kojem su zbog ratnih zločina nad srpskim zatočenicima istoimenog logora u srednjoj Bosni osuđeni Zdravko Mucić, Hazim Delić i Esad Landžo.

Žalbeno vijeće, na čijem je čelu predsjednik ICTY-a sudac Theodor Meron, svoju će odluku objaviti u utorak u 14:30, objavio je u četvrtak Sud.

Prvostupanjsko vijeće osudilo je 1998. Mucića, zapovjednika logora Čelebići, na sedam godina zatvora, zbog odgovornosti za ubojstvo devet osoba koje su počinili njegovi podređeni, zlostavljanje šest i izazivanje patnji te nehumani postupak prema više zatočenika.

Njegov zamjenik Delić i čuvar u logoru Landžo, koji su i osobno ubijali zatočenike, dobili su 20, odnosno 18 godina zatvora. Prvooptuženi Zejnil Delalić, zapovjednik I. taktičke skupine Armije BiH, na čijem se području odgovornosti nalazio logor, tada je oslobođen optužbe jer je utvrđeno da nije nadzirao Čelebiće.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žalbe su uložili i branitelji i optužba, po ukupno 48 točaka, uključujući i protivljenje oslobađanju Delalića.

Drugostupanjsko vijeće je 9. listopada 2001. preinačilo presudu Muciću sa sedam na devet godina zatvora, Deliću s 20 na 18 godina zatvora, dok je Landži potvrđena 15-godišnja kazna.

Na tu su presudu žalbe uložene 15. listopada 2001.

Mucić, kojeg pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju brane odvjetnici Tomislav Kuzmanović i Howard Morrison, nalazi se u pritvoru od uhićenja u Austriji 18. ožujka 1996., što je dulje od sedam godina koliko mu je prvotno dosuđeno.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara