ICTY: Ustavni sudac Marković o neustavnosti otcjepljenja 1991.

BVIŠI sudac Ustavnog suda SFRJ Ratko Marković u četvrtak je kao svjedok obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) rekao da je Ustavni sud sve odluke Slovenije i Hrvatske o nezavisnosti proglasio neustavnima.

"Ustavni sud SFRJ tada je proglasio neustavnim ukupno šest akata Slovenije i četiri akta Hrvatske. Neustavnom je proglašena i deklaracija o nezavisnosti Makedonije, a kasnija odluka o nezavisnosti BiH nije razmatrana zato što Ustavni sud više nije postojao", kazao je Marković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slovenija je, po njegovim riječima, kao jednonacionalna republika, dala model za otcjepljenje, a sijedile su Hrvatska, BiH i Makedonija.

Marković je kazao da Slovenija i Hrvatska početkom 90-ih nisu htjele politički dogovor o pravu na samoopredjeljenje, već su pribjegle jednostranoj secesiji od SFRJ.

Optuženi Milošević, koji sam vodi svu obranu, najavio je da će svjedok Marković - glavni pregovarač Srbije na pregovorima o rješavanju krize na Kosovu u Rambouilletu 1999. godine - nastaviti svoj iskaz i idućega tjedna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara