ICTY: Vlada SCG nije ispunila obvezu da Strugara prebaci u Haag

VLASTI Srbije i Crne Gore nisu ispunile svoju međunarodnu obvezu da u Haag prebace generala Pavla Strugara, optuženog za granatiranje Dubrovnika 1991. i Haški sud (ICTY) ih je pozvao da to neodložno učine, rekao je u srijedu glasnogovornik suda Jim Landale.

"Postoje naznake da bi on u petak mogao doći u Sud, ali kako vrijeme prolazi, s obzirom na mnoge odgode, to za nas postaje sve više frustrirajuće", rekao je Landale na tjednom brifingu za novinare, čiji je sažetak objavljen na web stranici ICTY-a.

Po nalogu ICTY-a, Strugar se trebao do 2. prosinca vratiti u pritvor u Sheveningen s privremene slobode. Njegovi odvjetnici uputili su žalbu na taj nalog, navodeći da je general u bolnici zbog "ozbiljnih zdravstvenih problema".

ICTY nije usvojio tu žalbu, već je naložio vlastima SCG da do 5. prosinca prebace Strugara u Haag, uz medicinsku pratnju, što one nisu učinile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Landale je rekao da je veleposlanik SCG u Nizozemskoj 8. prosinca u pismu predsjedniku ICTY-a obrazložio stajalište svoje zemlje glede neispunjene obveze da se generala u predviđenom roku prebaci u Haag, obrazlažući to njegovim zdravstvenim problemima. Visoki pravni dužnosnik Raspravnog vijeća I., u svom je odgovoru 9. prosinca podsjetio SCG na obvezu iz čl. 29 Statuta ICTY-a i naglasio da Strugar mora biti prebačen u Haag bez daljnjih odgoda.

Glasnogovornik je također naglasio kako vlasti SCG nisu trebale pokretati proces za izručenje Strugara Haagu, jer se ne radi o njegovoj ekstradiciji već o povratku s privremene slobode.

Haški sud je objavio da se početak suđenja Strugaru, predviđen za petak 12. prosinca, odgađa do daljnjega.

Strugar je optužen za kršenje ratnog prava i običaja koja su snage JNA pod njegovim zapovjedništvom počinile tijekom napada na Dubrovnik u jesen i zimu 1991.

Dobrovljno se predao Haškom sudu u studenom 2001. a na prvom pojavljivanju pred sucem izjavio je da nije kriv za ratne zločine za koje ga se tereti. Na privremenoj slobodi boravi od 1. prosinca 2001. pošto je tadašnja savezna vlada SRJ dala jamstva da će se on vratiti u pritvor kada mu Sud naloži ili će u suprotnom biti uhićen i prebačen u Haag.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara