ICTY: Wesley Clark nastavio svjedočenje

UMIROVLJENI američki general Wesley Clark, bivši zapovjednik NATOa u Europi i kandidat za predsjedničku nominaciju Demokrata, nastavio je u utorak svjedočenje na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom.

Clark daje iskaz na sjednici zatvorenoj za javnost, a snimku njegovog iskaza sud će objaviti u petak, nakon što je pregledaju predstavnici američke vlade i uklone dijelove koji zadiru u nacionalnu sigurnost SAD.

Generalovo svjedočenje u sudnici prate dva predstavnika američke administracije, a ispitivanje tužitelja i protuispitivanje Miloševića odvija se prema unaprijed utvrđenim okvirima.

Takve izvanredne mjere zaštite iskaza, koje se prvi put pojavljuju u praksi ICTY-a, bile su uvjet koji je američka vlada postavila Haagu da bi odobrila Clarkovo pojavljivanje u ulozi svjedoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon jučerašnjeg prvog dana iskaza, Clark je u izjavi za novinare ocijenio da se radi o suđenju kojim se zaključuje desetljeće ratova na Balkanu, čiji je pokretač bio bivši predsjednik SRJ.

"Ovo suđenje označava vladavinu prava i zbog toga je jako značajno za narode u regiji. To je konačno suočavanje s čovjekom koji je prouzročio, ili je optužen da je prouzročio, smrt stotina tisuća ljudi, izbjeglištvo oko dva milijuna ljudi i desetljeće ratova u Europi", izjavio je Clark.

On je odbio komentirati svoje suočavanje s Miloševićem u sudnici, na što ga obvezuju pravila ICTY-a, ali je za danas kada završava iskaz najavio spremnost da kaže nešto i o samom svjedočenju.

General Clark zapovijedao je u proljeće 1999. NATO-ovom kampanjom bombardiranja SR Jugoslavije, kojom je zaustavljen rat na Kosovu.

Uoči te kampanje i tijekom američkog angažiranja na postizanju mira u BiH 1994/95., imao je više od 100 sati razgovora s Miloševićem o čemu, kako je najavljeno, svjedoči pred Haškim sudom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara