ICTY: Za Miloševića svjedočio bivši čelnik kosovskih Srba

BIVŠI politički čelnik kosovskih Srba Vukašin Jokanović u srijedu je kao svjedok obrane na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY) pobijao navode optužnice da je Srbija 1989. ustavnim amandmanima ukinula autonomiju Kosova.

Jokanović, nekadašnji čelnik SK Kosova te predsjednik pokrajinske skupštine i savezni tužitelj SRJ, opisao je genezu širenja autonomije Kosova od Drugog svjetskog rata do 1989. koja je, po njemu, dovela do gubitka ovlasti Srbije nad pokrajinom.

Ustvrdio je da Kosovu 1989. ustavnim amandmanima nije oduzeta nijedna ovlast, a Srbiji su vraćene ovlasti u obrani i sigurnosti.

Navod iz optužnice koji mu je pročitao Milošević, da je Srbija oduzela Kosovu većinu ingerencija autonomije, nazvao je netočnim.

Također je negirao navode iz optužnice da je "većina albanskih zastupnika bila suzdržana", te da je on kao predsjednik Skupštine Kosova u proljeće 1989. "proglasio usvajanje amandmana, bez nužne dvotrećinske većine".

Dokazujući uključenost bivše federacije u ustavne promjene 1989. Milošević je citirao i kritiku albanskog iredentizma koju je izrekao tadašnji hrvatski čelnik Stipe Šuvar, po njemu "nimalo naklonjen srpskim vlastima".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jokanović je kazao da su kosovski Albanci od 1968. demonstracijama počeli tražiti Kosovo-republiku, a Srbe su izložili nasilju i pritiscima koji su rezultirali njihovim iseljavanjem.

Govoreći o prosvjedima 1981. godine, kazao je kako Albanci već od tada traže nezavisnost za Kosovo, te odvajanje od Srbije i Jugoslavije, što je i danas glavni cilj njihove političke elite.

Jokanović je potvrdio i Miloševićevu tezu da su od 1945. Albanci iz Albanije masovno naseljavani na Kosovu, uz pomoć loklanih vlasti koje su im poklanjale kuće otkupljene od iseljenih Srba.

Tužitelj Geoffrey Nice je prigovorio kako to do sada nije čuo, a Milošević se ponovo poslužio citatom, ovaj puta ne Šuvara već Shakespearea: "Ima puno stvari koje vaša mudrost nije u stanju ni da zamisli, moj Horacije".

Jokanović iskaz nastavlja u četvrtak kada će ga ispitati tužitelj.

Bivšem jugoslavenskom predsjedniku sudi se po 66 točaka optužnice koja ga tereti za genocid u BiH, te zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i na Kosovu 1991. - 1999.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara