ICTY: Žalbena rasprava za Kordića i Čerkeza od 17. do 19. svibnja

RASPRAVA u žalbenom postupku Haškog suda (ICTY) protiv bosanskih Hrvata Darija Kordića i Marija Čerkeza, bit će održana od 17. do 19. svibnja, odlučeno je u četvrtak na statusnoj konferenciji u Haagu.

"Sjednice u žalbenom postupku bit će održane 17., 18. i 19. svibnja", rekao je predžalbeni sudac Wolfgang Schomburg.

Skraćivanje rasprave na tri umjesto najavljenih pet ili više dana, po Schomburgovim je riječima, omogućio precizan dogovor zastupnika optužbe i obrane o pravnom opsegu i točkama rasprave.

"Na raspravi neće biti izvođeni novi dokazi niti će biti izvođeni novi svjedoci, nego će se samo usmeno argumentirati navodi iz žalbe", rekao je u telefonskom razgovoru iz Haaga odvjetnik Goran Mikuličić, koji uz Božidara Kovačića brani Čerkeza.

U prethodnom dogovoru s tužiteljstvom, koji je Sud poticao, precizirano je koje će se točke presude napadati a koje ne, dodao je Mikuličić koji pred ICTY-em brani i generala Mladena Markača.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit kako će se dogovor s optužbom odraziti na opseg presude koji će obrana pobijati za svakog od optuženih, Mikuličić je kazao kako je to teško matematički izraziti ali je "jedinstveni zaključak da je opseg inkriminacija smanjen".

Također je dogovoreno da Kordić i Čerkez neće na raspravi davati formalne izjave, uključujući i u sklopu završnih riječi dviju strana, već će pred sucima iznijeti samo svoje viđenje postupka.

Glavni tužitelj u predmetu je Geoffrey Nice, koji istu ulogu ima i na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću. Kordićevi branitelji su Stephen Sayers i Mitko Naumovski.

Bivšeg predsjednika HDZ-a BiH Darija Kordića (44) ICTY je u veljači 2001. osudio na 25 a bivšeg zapovjednika Viteške brigade HVO-a Marija Čerkeza (45) na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih protiv Bošnjaka u Lašvanskoj dolini od 1991. do 1994.

U pritvoru su od dobrovoljne predaje ICTY-u 9. listopada 1997.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara