ICTY: Žalbeno vijeće zadržava Pavkovića u pritvoru

Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) prihvatilo je žalbu Tužiteljstva na odluku o privremenom oslobađanju bivšeg načelnika glavnog stožera Vojske Jugoslavije generala Nebojše Pavkovića, optuženog za ratne zločine na Kosovu.

U odluci Žalbenog vijeća, koja je objavljena u srijedu, zaključuje se da prvostupanjsko vijeće nije primjereno vrednovalo Pavkovićeve ranije izjave da se nikada neće predati, činjenicu da se predao 18 mjeseci nakon podizanja optužnice i to pod nerazjašnjenim okolnostima pa se njegova predaja ne može smatrati dobrovoljnom.

Pavković je prebačen u Haag 25. travnja ove godine.

Žalbeno vijeće, pod predsjedanjem suca Theodora Merona, također je zaključilo kako bi bilo pogrešno vjerovati da Pavković neće ugrožavati svjedoke, jer je ranije prijetio svima koji bi ga izručili Haagu.

Raspravno vijeće je 30. rujna ove godine odobrilo zahtjeve za privremeno oslobađanje Pavkovića i suoptuženog generala MUP-a Srbije Sretena Lukića, no Pavković je zadržan u pritvoru UN-a jer se Tužiteljstvo žalilo.

Generali Pavković, Lukić, Vladimir Lazarević i Vlastimir Đorđević, koji je još u bijegu, optuženi su u četiri točke za progon albanskog stanovništva na Kosovu 1999., za ubojstva, deportacije i prisilno premještanje kao zločine protiv čovječnosti te u jednoj točki za ubojstva kao kršenje ratnog prava i običaja.

(Hina) xdh ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara