ICTY: Završena rasprava o Milutinoviću, odluka naknadno

PRED Haškim sudom (ICTY) u petak je završena rasprava o zahtjevu za privremeno puštanje na slobodu bivšeg predsjednika Srbije Milana Milutinovića, optuženog za ratne zločine na Kosovu počinjene u proljeće 1999.

U nastavku rasprave započete u četvrtak tužitelj Millbert Sheen iznio je razloge protiv Milutinovićevog puštanja na slobodu do početka suđenja, ističući kako se on od podizanja optužnice u svibnju 1999. gotovo četiri godine odbijao predati Sudu i da je izražavao prezir prema njemu.

"Priznao je Sud i predao se tek kada je to morao i to uz uvjet da dobije državna jamstva za privremeno oslobađanje", rekao je.

Ocijenio je da bi javnost, pogotovo skupina žrtava, loše primila njegovo oslobađanje i da postoji prijetnja žrtvama te upozorio na opasnost da se optuženi ne vrati na suđenje.

Tužiteljstvo je izrazilo spremnost za promjenu stava ako Milutinović pristane na "bitnu suradnju" ili prizna krivnju.

Odvjetnik optuženog John Livingstone ponovio je da se Milutinović predao tek 2003. po isteku predsjedničkog mandata zbog potrebe da se održi kontinuitet i stabilnost zemlje nakon burnih zbivanja u listopadu 2000. i svrgavanja režima Slobodana Miloševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Milutinović, predsjednik Srbije od 1997. do 2002., predao se 20. siječnja 2003., a na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom 27. siječnja rekao je da se ne osjeća krivim ni po jednoj od pet točaka optužnice.

Odvjetnik je naglasio da se radi o optuženiku koji će u slučaju privremenog oslobađanja biti pod danonoćnom stražom i da vlasti u Beogradu nemaju problema s ispunjavanjem jamstava danih za druge optužene. Pozvao je vijeće da udovolji zahtjevu optuženog.

Predsjedavajući sudac Richard May zaključio je raspravu i najavio da će vijeće nakon ocjene iznesenih argumenata donijeti odluku.

Kao predsjednik Srbije i član Vrhovnog vijeća obrane SRJ Milutinović je, uz Miloševića, vicepremijera SRJ Nikolu Šainovića, načelnika glavnog stožera VJ Dragoljuba Ojdanića i ministra policije Vlajka Stojiljkovića, optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja na Kosovu.

Ti su zločini počinjeni prisilnim deportacijama, ubojstvima i progonom albanskog stanovništva u ožujku i travnju 1999., kada je u kampanji vojno-policijskih snaga Srbije i SRJ protjerano oko 800.000 albanskih civila, a nepoznati broj je ubijen. Optužnica navodi i niz pokolja civila izvršenih u svim dijelovima Kosova.

ICTY je 2002. odbio zahtjev za privremeno oslobađanje Šainovića i Ojdanića.

Za Milutinovićevo puštanje na slobodu uz zaštitine mjere, pisana jamstva dale su vlade Srbije i SRJ, što je nedavno potvrdila i vlada Srbije i Crne Gore (SCG).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara