idf protiv jakovčićeve inicijative u izraleu: istri ne treba vojna inustrija

Prvaci Istarskoga demokratskog foruma (IDF) na današnjoj su konferenciji za novinare u Puli izrazili zabrinutost zbog, kako su rekli, ´tajnih sporazuma koje istarski župan sklapa po svijetu´, reagirajući na jučerašnju izjavu župana Jakovčića kako je u Izrelu dogovoren projekt visoke tehnologije u sklopu zrakoplovne industrije.

Član Predsjedništva IDF-a Damir Radnić upitao se stoga kakve je tajne sporazume župan Jakovčić sklopio nedavno u Izraelu te doveo to u vezu s ´najavom visoko pozicioniranih izraelskih političara o izgradnji tvornice oružja u Hrvatskoj´.

´Po našim saznanjima ni jedna od hrvatskih županija nije se ponudila Izraelcima pa nas stoga zabrinjavaju sporazumi koje je župan prošli tjedan sklopio u Izraelu´, kazao je Radnić i dodao kako su takve mogućnosti nespojive s idejom i praksom demilitarizacije Istre. IDF, rekao je Radnić, traži potpuno jasan odnos prema javnosti pa će grad Pula poslati svoju notu hrvatskom veleposlanstvu u Izraelu i zatražiti objašnjenja. Po njegovim riječima dovođenje vojne industrije i oružja nespojivo je s razvojem turizma, pogotovo sada kad se vojni objekti u Puli pokušavaju staviti u civilnu funkciju.

Župan Jakovčić prekjučer je konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo prošlotjednim boravkom u Izraelu gdje je, kako je rekao ´s tamošnjim poslovnim partnerima dogovoren projekt visoke tehnologije´ u sklopu zrakoplovne industrije u pulskoj Zračnoj luci. Novinarima nije želio otkriti pojedinosti o tom projektu, pozivajući se na diskrecijsku obvezu jer je riječ o visoko usavršenoj tehnologiji i konkurenciji. Dodao je kako je suradnja s izraelskim poduzetnicima intenzivna te da ovih dana oni borave u Istri s predstavnicima MORH-a.

IDF-ov vijećnik u Županijskoj skupštini Slavko Kalčić danas je rekao kako je ta stranka svojim antikorupcijskim programom pokrenula prepoznavanje ´crnih točaka´ netransparentnosti u Istri. U tom je kontekstu istaknuo kako javnost nije upućena u poslovanje Istarske razvojne agencije, koje je zadnje financijsko izvješće na Internetu objavljeno još 2000.

´U IDF-u smatramo kako građani čiji novac ulaže u mnogobrojne županijske agencije imaju pravo znati kako se taj novac troši jer je riječ o skupim igračkama u županovim rukama´, zaključio je Kalčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara