IDS predlaže da saborsko povjerenstvo istraži slučaj prodaje zemljišta u istri

Klub zastupnika Istarskog demokratskog sabora (IDS) uputio je u saborsku proceduru prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva radi utvrđivanja zakonitosti u postupcima kupnje i naknadne prenamjene zemljišta na području Barbarige i Dragonere te vladine odluke o osnivanju tvrtke "BrijuniRivijera".

Posljednjih su mjeseci kupnja i naknadna prenamjena spomenutog zemljišta bile jedna od glavnih političkih tema u Istri, a za navodne nezakonitosti prozivani su upravo čelnici IDS-a.

IDS predlaže da saborsko istražno povjerenstvo ispita i zakonitost donošenja vladine odluke o prihvaćanju Društvenog ugovora o osnivanju društva "Brijuni-Rivijera". Tu je odluku, navode u prijedlogu, Vlada donijela bez prisutnosti javnosti na zatvorenom dijelu sjednice održane 15. svibnja ove godine.

IDS je mišljenja da bi povjerenstvo trebalo utvrditi i jesu li Ivan Jakovčić i Damir Kajin (IDS) povrijedili javni moral kada su, unatoč tomu što je premijer Ivica Račan u kontekstu malverzacija zemljištem u Istri zatražio energično raščišćavanje, na konferencijama za novinare govorili da imaju "nedvosmislenu potporu premijera i predsjednika Republike za projekt Brijuni-Rivijera".

Inače, zbog navedenih problema Odbor za referendum potaknuo je akciju za raspisivanje referenduma o reviziji prodaje zemljišta, u kojoj je od 5. srpnja do 5. kolovoza prikupljeno 12 tisuća potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema riječima člana Odbora Nenada Klapčića, na brijunskom priobalju, odnosno na području Barbarige i Dragonere, prodano je milijun četvornih metara istarskog zemljišta privatnoj tvrtki kojom upravlja predsjednik Skupštine Istarske županije Stevo Žufić iz IDS-a.

Klapčić navodi da je Županijska skupština nakon te prodaje izmijenila prostorni plan i urbanizirala zemljište čime mu je znatno povećana vrijednost. Na tome će, drži Klapčić, zarađivati privatna Žufićeva tvrtka, a izgubiti proračun istarskih gradova i općina, Istarska županija, Republika Hrvatska.

Klapčić također navodi da istarski župan Ivan Jakovčić nije zadržao od izvršenja navedene akte (prodaju zemljišta, izmjenu prostornog plana), iako je to, prema županijskom Statutu i zakonima, bio obavezan.

"Upravo iz tog razloga povjerenstvo bi trebalo utvrditi stanje zakonitosti i moguće povrede prostorno-planskih propisa i dokumentacije u postupku naknadne prenamjene zemljišta u Barbarigi i Dragoneri", slaže se i Klapčić.

(Hina) dspo sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara