IDS za udruživanje snaga lijevoga centra i donošenje zakona o regionalnoj autonomiji

Predsjednik IDSa Ivan Jakovčić na večerašnjem je saboru stranke izrazio zadovoljstvo izbornim rezultatima koalicije IDSSDP u 8. izbornoj jedinici, no, kako je rekao, "u situaciji kada je HDZ na vlasti, na IDSu je zadaća pokrenuti udruživanje snaga lijevoga centra u zajednički projekt koji će biti alternativa vladavini desnice" te pokrenuti inicijativu za donošenje zakona kojim će se ostvariti pravo na regionalnu autonomiju Istre. L

Zbog pobjede HDZ-a i neuspjeha dosadašnje vladajuće koalicije IDS nije ostvario sve svoje političke ciljeve, rekao je Jakovčić. Po njegovim riječima, IDS je uvijek bio realan i zbog toga je, smatra Jakovčić, najstabilnija stranka u cjelokupnom demokratskom razdoblju s obzirom na to da već četvrti mandat ima četiri zastupnika u parlamentu.

U tom kontekstu naglasio je kako su pred IDS-om novi veliki zadaci poput inicijative za udruživanje lijevog centra u Hrvatskoj kao jasno definirane i prepoznatljive opozicije kao što je, kako je rekao, "IDS učinio prilikom pokretanja Porečke skupine koja je bila preteča šestorke i početak kraja ondašnjeg HDZ-a".

IDS želi i pokrenuti inicijativu i za donošenje zakona kojim će ostvariti pravo na regionalnu autonomiju Istre te, ako bude odbačen, ta će stranka pripremiti i referendum kojim će preuzeti najveću odgovornost za budućnost Istre i njezinih građana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš je čvrst stav nepokolebljivo uvjerenje da IDS želi ostvariti regionalnu autonomiju Istre jer to od nas građani naprosto traže", ustvrdio je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić dodavši kako nigdje u svijetu, pa to zasigurno neće biti slučaj ni u Hrvatskoj, ni jedna središnja vlast nikada nije gledala blagonaklono na stvaranje regionalnih autonomija.

Kako je ocijenio, u trenutku kada je, zahvaljujući i IDS-u, Hrvatska pred vratima Europske unije, nameće se logično pravo građana Istre da kroz političko djelovanje IDS-a ostvare svoje pravo na regionalnu suradnju.

Na kraju Sabora izaslanici IDS-a izglasali su povjerenje dosadašnjem Predsjedništvu stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara