Iduće godine starta Agencija za nadzor financijskih usluga

SABORSKI Odbor za financije i državni proračun suglasio se danas da s početkom iduće godine financijske institucije nebankovnog sektora nadzire Agencija za nadzor financijskih usluga.

Odbor je podržao zakonski prijedlog o toj agenciji koja bi objedinila tri postojeće institucije - Komisiju za vrijednosne papire, Hagenu i Direkciju za nadzor društava osiguranja.

Agencija će preuzeti nadzor nad nebankarskim sektorom čija imovina prelazi 40 milijardi kuna, dok bi nadzor nad bankama i dalje ostao u nadležnosti Hrvatske narodne banke.

Temeljni ciljevi agencije, koja će odgovarati Hrvatskom saboru, su promicanje i očuvanje stabilnosti financijskog sustava, te nadzor zakonitosti poslovanja.

Članovi Odbora suglasni su s prijedlogom da predsjednik i članovi uprave Agencije nemaju pravo na jednogodišnju naknadu plaće ako sami daju ostavku ili ako se ogrješe o zakon.

Taj prijedlog Odboru je stigao iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Odbor se suglasio s izmjenama Zakona o deviznom poslovanju kojim Vlada traži uvođenje licenciranja ovlaštenih mjenjačnica koje će u roku godinu dana morati dobiti odobrenje Hrvatske narodne banke.

Oprečne ocjene o prijedlogu Zakona  o registriranom partnerstvu

Prijedlog Zakona o registriranom partnerstvu kojim se predviđa proširenje opsega prava istospolnih zajednica izazvao je oprečne ocjene na današnjem okruglom stolu Odbora za ravnopravnost spolova i Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora.

Zakon, čiji su predlagači zastupnici Šime Lučin (SDP) i Ivo Banac (nezavisni), omogućio bi da osobe u istospolnim zajednicama, osim prava na uzdržavanje i nasljeđivanje koje im jamči Zakon o istospolnim zajednicama, mogu ostvariti prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, socijalne skrbi, prava iz kaznenog zakonodavstva itd.

Predlagači ističu da to nije zakon o istospolnom braku jer zabranjuje roditeljska prava, odnosno posvajanje djece, iako ostavlja mogućnost udomiteljstva i skrbništvom nad djecom.

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol ocijenila je da hrvatsko društvo ne pokazuje dovoljno tolerancije prema različitostima, posebice seksualnim manjinama, pa će promjena takve svijesti biti dugotrajni proces.

Predsjednik Odbora za ljudska prava Furio Radin podsjetio je da je Zakon o istospolnim zajednicama iz 2003. bio prvi korak ka priznavanju legitimiteta različitosti, koji je u kulturološkom smislu "probio led".

Radin smatra da je Zakon o registriranom partnerstvu revolucionarni čin koji se sukobljava s patrijahalnim mišljenjem. "Nisam siguran da će biti usvojen, ali ja ću za njega glasovati, jer rješava probleme ljudskih prava jedne skupine ljudi" rekao je Radin.

Predlagač Šime Lučin smatra da neuvrštavanje zakonskog prijedloga na sjednicu Sabora koja počinje sutra govori o homofobičnosti u Hrvatskoj i Hrvatskom saboru.

"Nedopustivo je da oni koji trebaju braniti ljudska i ustavna prava zatvaraju oči pred tom temom", smatra Lučin. Homofobija je izraz straha i neznanja, kaže Lučin, pa stoga i onima za i onima protiv treba omogućiti da javno iznesu svoje argumente.

Zakon je podržao HNS-ov zastupnik Antun Kapraljević, ali on smatra kako ne bi bilo dobro dozvoliti istospolnim zajednicama da na bilo koji način skrbe o djeci.

Pravni savjetnik homoseksualnih udruga Iskorak i Kontra Kristijan Grđan pojasnio je da bi se registrirano partnerstvo odnosilo na istospolne i raznospolne zajednice, budući da sadašnje izvanbračne zajednice ostvaruju svega 46,7 posto prava iz Obiteljskog zakona.

Pritom ističe da se odredba o zabrani posvajanja djece ne bi odnosila na zajednice osoba različitog spola.

Pomoćnica ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zdenka Ninić ocijenila je pak nedopustivim što se tim zakonskim prijedlogom preslikava Obiteljski zakon.

Navela je tumačenje Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta po kojem EU ne propisuje Hrvatskoj obvezu da donese takav zakon, nego da ta pitanja rješava u skladu s tradicijom, javnim mnijenjem i vodeći računa o pravima djece.

Zakon su nepotrebnim ocijenile zastupnice HDZ-a Ivana Sučec-Trakoštanec i Mirjana Brnadić.

"Nije u redu što se želi preinačiti Zakon o istospolnim zajednicama i takve zajednice izjednačiti s brakom", rekla je Sučec-Trakoštanec.

Posebno se usprotivila posvajanju djece jer bi to dovelo u pitanje njihov socijalni, psihički i spolni razvoj.

Predstavnik Crkve cjelovitog evanđelja Mario Dučić usprotivio se takvom zakonu tvrdeći da bi se njime prekršili moralni zakoni.

Strožije mjere zaštite novčarskih institucija mogle bi uroditi histerijom

Predsjednik saborskog Odbora za zakonodavstvo Florijan Boras priključio se danas kritikama što su ih oporbeni članovi Odbora izrekli o Vladinoj nakani da strožim mjerama zaštite odgovori na pljačke novčarskih institucija.

Nisam protiv pojačane zaštite, ali držim da je stvorena histerija da bi se napravio biznis, izjavio je Boras koji predložene izmjene Zakona o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem drži potpuno nerealnim u rokovima i mjerama.

U Hrvatskoj, tumači, ima oko deset tisuća novčarskih institucija i ako bi svaka u pojačanu zaštitu uložila samo 10 tisuća kuna došlo bi se do svote od milijarde kuna.

Sumnjam da Hrvatska pošta može, praktično u tri mjeseca, osigurati 300 milijuna kuna, rekao je Boras.

Vlada se bavi posljedicama, a ne uzrocima, tvrdi Pero Kovačević (HSP), a slično mišljenje dijeli i Josip Vresk (HSS).

Želeći dodatno zaštiti građane i novčarske institucije od sve češćih pljački, Vlada traži da banke, pošte, poslovnice Fine ili Hrvatske lutrije s manje od pet zaposlenih ugrade neprobojne pregrade između zaposlenika i korisnika.

Imaju li više od pet zaposlenika traži i fizičku zaštitu.

Policija bi pak mogla privremeno zabraniti rad novčarskih ustanova, primjerice banaka, za koje utvrdi da nisu osigurale traženu zaštitu, što neprihvatljivim drži Josip Leko (SDP).

Unatoč kritikama ponuđenih rješenja i zahtjeva da se ona izglasaju po žurnom postupku, Odbor se u konačnici suglasio da se izjmene spomenutog Zakona upute Hrvatskom saboru na odlučivanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara