Idućeg tjedna zahtjev za istragu protiv osumnjičenih za Ovčaru

ZATJEV za provođenje istrage protiv šest osoba osumnjičenih za kazneno djelo ratnog zločina na Ovčari kod Vukovara 1991. godine, bit će podnesen početkom idućeg tjedna, tvrdi beogradski dnevnik "Danas", pozivajući se na izvor iz Okružnog suda u Novom Sadu.

MUP Srbije podnio je kaznenu prijavu protiv šestorice osumnjičenih za taj zločin Okružnom tužiteljstvu u Novom Sadu, ali nisu priopćena imena osumnjičenih.

Prema izvorima Hine, osumnjičeni za ratni zločin na Ovčari su Stanko Vujanović, zapovjednik lokalne paravojne postrojbe u okviru Teritorijalne obrane, pripadnik te postrojbe Miroljub Vujović (koji je Vukovar napustio nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja), te izvjesni Jovica Perić, Mirko Vojnović, Predrag Drašković i Ivica Husnik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti u Beogradu su šestoricu osumnjičenih uhitili za vrijeme policijske akcije nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića u ožujku ove godine, te je, prema službenim informacijama, riječ o izravnim počiniteljima zločina na Ovčari, za kojega su inače pred Međunarodnim kaznenim sudom optuženi i zapovjednici bivše JNA Veselin Šljivančanin (još u bijegu) te Mile Mrkšić i Miroslav Radić, koji su u pritvoru u Scheveningenu.

"Nema nikakve sumnje da su za ta strijeljanja znali oficiri JNA: general Mile Mrkšić, major Veselin Šljivančanin i kapetan Miroslav Radić. Sve se takoreći pred njihovim očima događalo. Nekoliko sudionika u strijeljanjima govorilo je da je u noći između 20. i 21. studenoga 1991. major Šljivančanin ostavio poruku da ne pobiju sve dok on ne dođe na Ovčaru, jer treba isprobati svoj automat AKSU-74 kalibra 5,45 milimetara.

Takav automat je, inače, imao jedino Šljivančanin. Koliko je točno ljudi ubijeno nitko ne zna, jer po svemu sudeći, nije ni vođena evidencija, ali se govorilo o 230 strijeljanih. Imena nekolicine ubojica su poznata, a kompletan sastav bi bez sumnje mogli znati Slavko Vujanović, bivši taksist i tada jedan od zapovjednika teritorijalaca, zatim Spasoje Petković-Štuka, Ivica Andrić-Djetić, Milan Lazarević iz Uzdina, Dragoslav Milosavljević-Panta iz Negotina...", u jednom svom tekstu je tvrdio novinar Jovan Dulović, koji je o vukovarskoj tragediji svjedočio na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara