Idući tjedan bilateralni screening za slobodu kretanja roba

IDUĆI tjedan u Bruxellesu će se održati bilateralna faza screeninga, analitičkog pregleda usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, za poglavlje slobode kretanja roba, priopćilo je u petak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Hrvatski će predstavnici na screeningu, koji će trajati od ponedjeljka do petka, upoznati Europsku komisiju sa stanjem hrvatskog zakonodavstva i do sada ostvarenom razinom usklađenosti s pravnom stečevinom Europske unije u ovom poglavlju.

Tijekom prve, eksplanatorne faze screeninga za ovo poglavlje, održane od 16. do 20. siječnja, predstavnici Europske komisije predstavili su pravnu stečevinu EU-a (acquis communautaire) na tom području.

Sloboda kretanja roba spada u tzv. četiri slobode (kretanje roba, kapitala, osoba i usluga), na kojima se temelji funkcioniranje jedinstvenog europskog tržišta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će u sklopu priprema za ulazak u članstvo morati unijeti u svoje zakonodavstvo direktive koje se odnose na standardizaciju pojedinih proizvoda te brojne druge propise.

Prema mišljenju Europske komisije, Hrvatska je osnivanjem agencija i državnih zavoda uspostavila temelje za administrativnu strukturu koja je potrebna za normizaciju, ocjenu sukladnosti i nadzora nad tržištem.

Međutim, ističe Komisija, pred Hrvatskom je još veliki posao na usklađivanju u ovom području.

Po završetku analitičkog pregleda za ovo područje, Europska će komisija izraditi Izvješće o njegovim rezultatima i spremnosti za početak pregovora u ovom poglavlju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara