Idući tjedan počinju Radovi na graničnom prijelazu Slavonski Šamac

GRAĐEVINSKI radovi na izgradnji graničnog prijelaza Slavonski Šamac između Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine započet će u utorak 20. svibnja, a očekuje se da će ih otvoriti ministar financija Mato Crkvenac.

Granični prijelaz gradit će se sredstvima RH i kreditom Međunarodne banke za obnovu i razvoj, a trebao bi omogućiti znatno ubrzanje protoka roba i ljudi između dviju država i poboljšanje uvjeta života uz granicu, priopćeno je iz Uprave za nabavu Ministarstva financija.

Predviđa se da će troškovi biti oko 12 milijuna kuna. Završetak radova očekuje se krajem prosinca ove godine.

Izgradnja novog graničnog prijelaza Slavonski Šamac dio je Projekta olakšavanja trgovine i transporta u jugoistočnoj Europi
Tekst se nastavlja ispod oglasa

i regionalnog programa koji obuhvaća šest zemalja potpisnica Memoranduma o razumijevanju kojeg je 10. veljače 2000. Hrvatska potpisala zajedno sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Makedonijom i Rumunjskom.

Temeljem tog Memoranduma, Hrvatska je 27. listopada 2000. potpisala Ugovor o zajmu s IBRD-om od 14,8 milijuna eura za provedbu Projekta olakšavanja trgovine i transporta u jugoistočnoj Europi kojem je cilj smanjivanje troškova trgovine i prometa te smanjivanje krijumčarenja i korupcije na graničnim prijelazima. Projekt obuhvaća gradnju četiri granična prijelaza: Maljevac, Gunja, Slavonski Brod i Slavonski Šamac. Za potrebe izgradnje infrastrukture i objekata na tim graničnim prijelazima predviđeno je oko 11,5 milijuna američkih dolara.

Na graničnim prijelazima Maljevac i Gunja radovi su otvoreni u studenome 2002., a u siječnju ove godine na prijelazu Slavonski Brod.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara