Idući tjedna odluka o stečaju u Lencu

IDUĆEG tjedna trebalo bi se znati hoće li kreditori i vlasnici sudjelovati u tzv. "mini sporazumu" za premošćivanje krize do stupanja na snagu u listopadu glavnog sporazuma teškog 28,7 milijuna dolara o financijskom restrukturiranju "Lenca", a također bi narednih dana trebalo biti odlučeno hoće li možda ići u stečaj, rekao je večeras ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Jurčić je danas održao sastanak sa sindikatima i predstavnicima uprave brodogradilišta o aktualnoj situaciji u toj tvrtki u kojoj sutra radnici započinju štrajk.

Na pitanje hoće li brodogradilište ići u stečaj, Jurčić je rekao da Ministarstvo gospodarstva želi sačuvati radna mjesta i proizvodne resurse tvrtke, jer su kvalitetni, a da li će tvrtka ići u stečaj, stečaj s preustrojem, ili će se postići dogovor s dobavljačima, kreditorima i vlasnicima, o tome ćemo odlučiti narednih dana.

Kako god bude, bit će to složenija pravno-financijska transakcija, a naš će prijedlog biti da bude što manja štete za hrvatsko društvo, izjavio je, pojasnivši da to znači što raniji nastavak proizvodnje i pribavljanje što više poslova

Jurčić je rekao da je postignut sporazum između banaka kreditora i vlasnika, te države o osiguranju 28,7 milijuna dolara radi završetka investicije i nastavka rada "Viktora Lenca". No, nije se pazilo na to da će ta sredstva tek stići u listopadu i da trenutno ne postoje sredstva za isplatu plaća i osiguranje poslovanje brodogradilišta do listopada, pojasnio je.

Naš je uvjet bio da vlasnici brodogradilišta moraju organizirati poslovanje do dolaska tog novca, rekao je Jurčić, dodavši da je rok za tu organizaciju bio 28. srpnja. Do toga nadnevka vlasnici su se trebali izjasniti, ali im je rok produžen za dva tjedna, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prijedlog je bio kreditorima i vlasnicima da sklopimo "mini sporazum" radi osiguranja financiranja u ta tri-četiri mjeseca, a od njih tražimo da se tijekom idućeg tjedna izjasne hoće li sudjelovati o tom sporazumu, u kojem bi Vlada dala oko tri milijuna dolara već izdanih jamstava za koja nismo dopustili da se koriste kada smo vidjeli da "Lenac" negativno posluje, rekao je Jurčić.

Vlasnik brodogradilišta trebao bi dati 1,7 milijuna dolara, a naš je prijedlog da barem 50 posto iznosa isplati u kratkom roku, dok bankari moraju iznaći još dva do tri milijuna dolara, pojasnio je Jurčić. Dodao je da bi se tako skupilo šest do sedam milijuna dolara za premošćivanje krize do stupanja na snagu glavnog sporazuma. Naglasio je da je financijska konstrukcija zaokružena, i da se samo se čeka odluka kreditora i vlasnika i financijera.

Glavna tema današnjeg sastanka bilo je pitanje isporuke jednog broda. Od sindikata smo zatražili da dopusti rad dijelu radnika za njegovo dovršenje kako se brodogradilištu ne bi nanijela još veća šteta, kazao je Jurčić.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marjanović izjavio je da nisu zadovoljni s ishodom razgovora, te da će sutra u sedam sati radnici početi sa štrajkom. O ministrovom zahtjevu štrajkaški odbor raspravljat će u osam sati, a štrajkat ćemo dok se ne razriješi ova kriza s Lencem na bilo koji način, rekao je. Dodao je da sindikat zahtjeva, kada se taj brod završi, da im se od novca dobivenog od tog posla osigura obećanih 37 posto dijela svibanjskih plaća.

Sindikati od uprave tražim 37 posto svibanjske plaće i plaću za lipanj, mjesečni iznos za plaće u Lencu iznosi 1,5 milijuna dolara, rekao je Marjanović.

Stajalište sindikata o mogućem stečaju je da bude brz, da se brodogradilište restrukturira i da sudjeluju u realizaciji programa što veće zaposlenosti, rekao je. Dodao je da traže i što hitniji angažman Vlade u pomoći radnicima, koji su, rekao je, u izuzetno teškom položaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara