IGMANSKA INICIJATIVA TRAŽI USVAJANJE DEKLARACIJE O HAŠKOM SUDU

Igmanska inicijativa, koordinacija nevladinih organizacija iz zemalja bivše SFRJ, predložila je i od nacionalnih parlamenata zatražila usvajanje Deklaracije o punoj i bezuvjetnoj suradnji s Haškim sudom.

´Suradnja sa Sudom odvija se sporo, uz velike otpore i opstrukcije i bez iskrenog nastojanja da se pridobije javna podrška za suradnjom, osobito izručenjem ratnih zločinaca´, stoji u Deklaraciji sa šestog zasjedanja Igmanske inicijative održanog u Tuzli 1. i 2. ožujka.

U Deklaraciji, koju je Hini u srijedu dostavio hrvatski Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP), ističe se da je suradnja s Haškim sudom međunarodna obveza, koju su prihvatile sve potpisnice Daytonskog sporazuma.

Više od stotinu članica inicijative iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore također drže da je izvođenje optuženih za ratne zločine pred lice međunarodne pravde najsigurniji put da se odgovornost individualizira, a zločinci ne dijele na naše i njihove.

´Bezuvjetna suradnja sa Sudom bitan je preduvjet za obnovu povjerenja među narodima naše regije, normalizaciju odnosa i regionalnu suradnju´, stoji u predloženoj deklaraciji koje je supotpisao Zoran Pusić, dopredsjednik Igmanske inicijative i predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP).

U njegovoj izjavi, priloženoj uz Deklaraciju, stoji da Odbor smatra ´da bi usvajanje takve deklaracije imalo pozitivan odjek i u domaćoj i u međunarodnoj javnosti i da bi predstavljalo svojevrstan pritisak ka hvatanju i izručenju najnotornijih osumnjičenika za ratne zločine, poput Karadžića i Mladića´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara