Ikea odustala od otvaranja tvornice u Srbiji, u Hrvatsku dolazi 2012.

Ilustracija: Ikea

NOVIH informacija o dolasku Ikee u Hrvatsku nema, posljednja je ona da dolazi krajem 2012. godine, što je potvrdio u svibnju prošle godine Branko Mihajlov, direktor Inter Ikea Centra za Hrvatsku. Mihajlov je tada najavio otvaranje ukupno osam trgovačkih centara i 9 robnih kuća na području bivše Jugoslavije.

Švedska kompanija namjeravala je na području Srbije otvoriti svoju tvornicu no prema pisanju Pressa Šveđani su odustali od toga, a sigurno je i kako se trgovački centar i robna kuća također neće otvoriti ove godine kako je bilo najavljeno.

Pregovore s Ikeom srpska je vlast vodila još od 2007. godine, no ništa nije bilo dogovoreno. U igri je bilo više kombinacija, primjerice da Srbija ustupi zemljište za izgradnju trgovačkog centra a zauzvrat bi Ikea izgradila novi tvornicu, zatim da gradi samo tvornicu, no Ikea je tražila besplatno zemljište. "Bili smo spremni dati određene subvencije za pokretanje proizvodnje. No oni su htjeli besplatno zemljište na kojemu bi gradili tvornicu. Iako se radi o svjetskoj kompaniji, nismo htjeli napraviti takav ustupak", rekao je za Press izvor blizak srpskoj vladi.

Glasnogovornica Ikee u Srbiji, gdje se nalazi regionalno predstavništvo za Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Rumunjsku, Milena Vujačić rekla je novinarima kako Ikea trenutno nije zainteresirana za izgradnju tvornice u Srbiji te da se nadaju da će proces kupovine zemljišta za trgovački centar i robnu kuću završiti ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara