Ikea priprema veliku ofenzivu na Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju

Ikea priprema veliku ofenzivu na Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju

Tekst: N.Š., P.V.
Foto: Arhiva

SRPSKA vlada raspisuje natječaj za prodaju 70 hektara zemljišta kod zračne luke "Nikola Tesla" za koje je zainteresiran švedski proizvođač namještaja Ikea, čime bi im se otvorila vrata na srpsko tržište, javlja Blic.

Srpskoj vladi nedavno je stigao dopis od švedskog proizvođača u kojem on navodi svoj interes za 35 hektara zemljišta, trenutno u vlasništvu Instituta za stočarstvo. Cijena zemljišta je nepoznata, a njegova lokacija je posebno zanimljiva Šveđanima, jer se nalazi odmah uz autocestu Zagreb - Beograd što je jedan od osnovnih uvjeta koji Ikea traži.

Srpski premijer je glavni pregovarač

"Na ovom potezu za sada nema prodavača zemljišta, i zato je nezgodno odrediti cijenu. Država upravo raspisuje natječaj kako bi se postigla najviša moguća cijena", kaže za Blic izvor blizak državnom pregovaraču, no nagađa se da će se cijena kvadratnog metra kretati oko 150 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interes Ikee za zemljište potvrdio je i sam srpski premijer Mirko Cvetković koji je preuzeo ulogu pregovarača između švedskog giganta i vlade. On kaže da je Ikea u pismu navela baš tu parcelu kao predmet interesa.

Otvaranje 8.000 radnih mjesta

"Mi tražimo 35 hektara zemljišta. Vlada to zna i ona je na potezu", rekao je Dragan Skalušević, regionalni direktor Ikee za Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku, ali nije želio ulaziti u detalje.

Blic saznaje da švedski proizvođač namještaja planira sagraditi najmanje četiri robne kuće u Srbiji vrijedne 50 milijuna eura, i četiri trgovačka centra u vrijednosti 200 milijuna eura što bi značilo otvaranje i osam tisuća radnih mjesta, a prvi centar trebao bi početi s radom 2011. godine.

Ikea istovremeno ulazi i u Hrvatsku i Sloveniju

Otprilike u isto vrijeme kao i u Srbiju, Ikea bi trebala stići i u Hrvatsku. Potvrdio je to u srpnju ove godine Per Kaufmann, generalni direktor Ikee za područje Rusije i istočne Europe koji je najavio kako će švedski gigant uložiti više od milijardu eura u otvaranje nekoliko trgovina na području Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Ikeini planovi su, kako je u srpnju najavio Kaufmann, otvaranje tri do četiri prodavaonice u Srbiji, dvije u Hrvatskoj i jedne u Sloveniji, a nakon toga planiraju ulazak i na albansko tržište. Brzina ulaganja u našoj regiji trebala je ovisiti o brzini oporavka od recesije, ali čini se da se Ikea oporavila vrlo brzo s obzirom da današnje najave iz Srbije govore o još većim ulaganjima od onih o kojima je prije tri mjeseca u Dubrovniku govorio Kaufmann! Zemljište u Hrvatskoj (nedaleko od Ivanje Reke) Ikea je već kupila, a prema prvim procjenama Ikea kraj Zagreba trebala bi se otvoriti najkasnije do 2012. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara