Il Piccolo: Slovenija ne želi investirati u 5. koridor

TRŠĆANSKI dnevnik Il Piccolo ocijenio je razočaravajućim posjet Ljubljani talijanskog podministra za proizvodnju Adolfa Orsa koji je u ponedjeljak sa slovenskim sugovornicima razgovarao o većim talijanskim investicijama u Sloveniji vezanim uz gradnju cestovnoželjezničkog transeuropskog koridora broj 5 VenecijaTrst Ljubljana-Budimpešta-Kijev.

List navodi da je Urso u razgovoru sa slovenskom ministricom gospodarstva Teom Petrin gradnju tog koridora istaknuo kao apsolutni talijanski prioritet, no da je naišao na hladan odgovor da će se formirati mješovito povjerenstvo i da Slovenija nema sredstava za povećanje financiranja cestogradnje.

´Italija će o ovom važnom cestovnom i željezničkom koridoru razgovarati sa zemljama kroz koje prolazi, pa i u smislu financiranja, kako bi se ubrzala njegova realizacija´, rekao je Urso. Dodao je da treba nadoknaditi ´10 godišnje zakašnjenje´ u njegovoj realizaciji, pri čemu će Rim izvršiti pritisak na spomenute zemlje, ali i preko Europske unije forsirati da se spomenuti koridor izjednači s važnošću koridora koji idu sjeverno od Alpa.

U slučaju brže gradnje koridora kroz Sloveniju, postoji mogućnost zajedničkog nastupa slovenskih i talijanskih poduzeća u jugoistočnoj Europi, a Italija je zainteresirana i za investicije u bankarstvo i industriju u Mariboru i štajerskoj regiji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, Rim bi želio povezivanje sustava pomorskog prometa u sjevernom Jadranu i suradnju na području zračnog prometa.

Italija je, piše Il Piccolo, u tom smislu zainteresirana za budući položaj Slovenije prema jugoistočnoj Europi i njeno znanje o spomenutim tržištima.

´Moramo nadoknaditi 10-godišnje kašnjenje. Mi smo toga svjesni, a toga mora biti svjesna i Europa. Nakon što je pridonijela pacifikaciji Balkana, sada to područje ne može prepustiti samom sebi´, navodi izjavu Ursa Il Piccolo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara