Ilegalna konkurencija Hrvatskoj pošti odnijela 60 milijuna kuna

U PROŠLOJ godini Hrvatska pošta poslovala je s gubitkom od 100 milijuna kuna. Uz ovaj službeni gubitak, HP je ostala, kako procjenjuju u Upravi, bez 50 do 60 milijuna kuna jer joj je poslove preotela ilegalna konkurencija.

Predsjednik Uprave Milan Skoblar na današnjoj konferenciji za novinare upozorio je da se Hrvatska pošta d.d. nalazi u nezavidnom položaju. U 2004. godini pošta je poslovala s gubitkom od 100 milijuna kuna. Najveći gubitak, od 38 milijuna kuna, napravljen je na područjima od posebne državne skrbi, dok gubitak na otocima iznosi 30 milijuna kuna. Preostala 32 milijuna gubitka napravljena su u 16 od ukupno 20 postojećih poštanskih središta. Zanimljivo je da su gubitke napravila velika poštanska središta u Splitu, Rijeci i u Osijeku. Pozitivne rezultate u 2004. imala su samo središta u Zagrebu, Varaždinu, Čakovcu i Pazinu. Jedan dio gubitka odnosi se na sporove s radnicima zbog nepoštivanja ugovora, a oni bi se ove godine mogli popeti na 50 milijuna kuna.

U HP-u odbacuju tvrdnje po kojima postoji pravilnik po kojem im se iz proračuna nadoknađuju gubici za neprofitabilna područja. Tvrde da su tek odnedavno uključeni u program održivog razvoja otoka i područja od posebne državne skrbi.

Najavljeno je da u predstojećem razdoblju HP očekuje velika transformacija, s ciljem smanjenja troškova poslovanja. Danas HP zapošljava oko 12000 djelatnika, a ima 1148 ureda. Jedan poštanski ured ide na 50 kilometara, odnosno 4000 stanovnika.

Skoblar je istaknuo da je HP, kao javni operator obvezna obavljati sve tzv. univerzalne poštanske usluge na cijelom području Republike Hrvatske, bez obzira na isplativost, dok konkurencija odabire područja gdje se može poslovati pozitivno oduzimajući velike komitente. Podržavaju liberalizaciju tržišta poštanskih usluga, ali traže da se poštuju postojeći zakoni.

U Upravi smatraju da izmjene i dopune Zakona o pošti, koji bi se ovih dana trebao naći pred zastupnicima, ne sadrže nove restriktivne odredbe koje bi povećale monopol Hrvatske pošte, već da samo u odnosu na postojeći zakon iz listopada 2003. preciznije definiraju kurirske usluge. Zakon bi se trebao nadopuniti kaznenom odredbom, što podržavaju u pošti, kako bi se prekršitelji zakona mogli početi kažnjavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, prema postojećem zakonu Hrvatska pošta jedina ima pravo na distribuciju pismovnih pošiljaka do 100 grama, čime se kao javni operator štiti od gubitaka koji stavaraju nerentabilni poštanski uredi. Ova odredba u skladu je s zakonima EU-a rekao je Skoblar, navodeći primjere s zapada. Tako u Njemačkoj javni operator ima monopol na pošiljke do 350 grama, u Poljskoj 2 te u Švicarskoj 3 kilograma. Zaključci Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja potvrđuju da Zakon o pošti ne sadrži odredbe koje su u suprotnosti s Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja, podsjetio je Skoblar.

Iako im je poznato da konkurencija već godinama krši zakon, niti sadašnja Uprava, koja je imenovana u prosincu 2004., niti bivša nisu podnijele niti jednu prekršajnu ili kaznenu prijavu. Za sve odgovore na pitanja oko prijava uputili su na Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, koje je već podnijelo nekoliko prijava protiv City Expressa.

Prema procjenama Uprave, ilegalna konkurencija preuzela je od 30 do 50 posto od ukupnog broja svih pošiljaka, što godišnje donosi gubitke od 50 do 60 milijuna kuna.

Skoblar tvrdi da konkurencija zadnjih dana preko medija manipulira javnošću iznoseći neistinite podatke prema kojima će izmjene ugroziti rad kurirskih i dostavnih tvrtki City Express, te radna mjesta 2500 zaposlenika.

Član Uprave Jadranko Mijalić odbacio je optužbe City Expressa prema kojima je Dražen Breglec, državni tajnik u MMTPR-a i potpredsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih pošta, u sukobu interesa. Tvrdi da on nema privatne veze s poštom te da ne utječe na donošenje ključnih odluka.

I. Barać

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara