Ilija Brčić razarao dalmatinske otoke i pucao na europske promatrače

CRNOGORSKOG časnika Iliju Brčića, uhićenog u nedjelju na rimskom aerodromu, splitski je Županijski sud 1993. godine u odsutnosti osudio na 15 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva. Presuda je postala pravomoćna godinu dana kasnije, a Vrhovni sud je Brčiću izrekao i doživotno protjerivanje.

Brčić je bio jedan od optuženih časnika JNA, na čelu sa bivšim viceadmiralom JNA i zapovjednikom komande Vojno-pomorske oblasti Milom Kandićem, koje se teretilo za napade na Split i obližnje otoke tijekom studenog 1991. godine.

Crnogorski je časnik osuđen jer je kao zapovjednik razarača "Pula" u splitskom kanalu pucao na hidrogliser kojim su prema Dubrovniku plovili europski promatrači te je nasumice gađao naselja na Braču i Šolti, ispalivši preko 800 granata. U tim napadima uništene su kuće i gospodarski objekti, no nije bilo poginulih.

Njegov odvjetnik Goran Rodić naglasio je da će Brčić morati početi izdržavati kaznu te zatim tražiti poništenje prvog suđenja i obnovu postupka kojim jedino može dokazati svoju nedužnost. Crnogorskim vlastima ostaje da sa službenim Zagrebom pregovaraju o mogućnosti da Brčić zatvorsku kaznu odsluži u Crnoj Gori, rekao je odvjetnik Rodić.

J.Da.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara