Ilija Plećaš: Radioaktivni jod nestaje za osam dana, nema opasnosti od ponavljanja Černobila

Foto: AFP

ILIJA PLEĆAŠ, znanstveni suradnik Instituta u Vinči, u razgovoru za Blic je usporedio događaje u japanskoj nuklearki Fukushimi sa černobilskom tragedijom

Fukishima neće dostići Černobil

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nuklearni incident u japanskoj nuklearki Fukushima 1 neće dostići razmjere černobilske katastrofe. Ne treba se plašiti da će nam iz Japana stići značajnija količina radioaktivnih čestica. U Černobilu se zapalio grafit iz reaktora, a kad gori grafit strujanja zraka raznose na velike udaljenosti čvrste, tvrde čestice, ponekad čak i promjera od jednog milimetra. U japanskoj elektrani se koriste reaktori drugačijeg tipa, u njima nema grafita, pa zato u atmosferu izlazi vodena para. Ona je radioaktivna, ali se lakše rastvara jer se miješa s kišom. Uz to, vrijeme poluraspada radioaktivnog joda je osam dana, tako da čak i kad dođu do nas, te čestice su toliko ublažene da nam stižu samo u tragovima i ne predstavljaju opasnost po zdravlje", objasnio je Plećaš.

Najnovija kriza ograničena je na unutrašnjost reaktora, a s obzirom na to da je vrijeme poluraspada radioaktivnog joda osam dana, to znači da će on brzo nestati. Razina radijacije u zraku oko elektrane i u Tokiju još uvijek je u normalnim granicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara