Ilisha Jarret: Prst nije stavio u područje vagine nego u anus

NAPASTVOVANA američka košarkašica Ilisha Jarret neće po dobrome pamtiti 2005. godinu.

Nakon što je sredinom travnja u svojoj sobi hotela "Ante" u Gospiću u kojem je živjela, doživjela iznimno neugodan i ponižavajući tretman, hrvatska je javnost sa interesom pratila razvoj događaja oko ovog slučaja u kojem je košarkašica optužila gospićkog poduzetnika Josu Mraovića za silovanje.

Tjednik Nacional objavio je originalan tekst iskaza koji je Jarret dala Dušanu Sporčiću, istražnom sucu koji je 25. svibnja u Gospiću saslušao optužbe Ilishe Jarret protiv Jose Mraovića.

"Spavala sam u krevetu i čula kucanje na vratima. Kucanje se ponovilo drugi put na što se nisam htjela odazvati, a kad se treći put ponovilo, ustala sam iz kreveta. Otišla sam do vrata i mislila da je to moja kolegica iz tima. Upitala sam ju Rhonda što želiš?, i otvorila vrata sobe. Vidjela sam okrivljenoga i upitala ga što želi. On je napravio buku, kao glas dao od sebe, zatim sam ja uzmaknula natrag, a okrivljeni je ušao i zatvorio vrata.

Pitala sam ga što želi. On je rekao na engleskom dođi misleći pritom na krevet zato jer su vrata bila ispred mene, a krevet iza, a to je bio smjer u kojem se kretao. Rekla sam ne, šokirana i pitala ga što želi. Zatim je on uhvatio moju ruku kao da me povede prema mome krevetu, zatim sam ja povukla ruku, ne kao silom nego kao da se odbijem od njega.

Onda sam rekla Ne! Što želite od mene? Pitala sam ga zašto je ovdje, opet rekla ne, a on je rekao dođi, zašto ne?, misleći prema krevetu. Dok je stajao ispred mene, primio me za glavu kako bi me privukao da ga poljubim, a ja sam povukla glavu unatrag. On je zatim napravio korak unatrag, ali je uhvatio moj ogrtač. Kad je to učinio vidio je da na sebi nemam nikakve odjeće osim toga, zatim je ponovno napravio zvuk, buku i zatim je sebe dodirnuo. Molila sam ga da ode, a zatim je pristupio jako blizu.

Desnom rukom me je uhvatio oko pasa, a svoju lijevu stavio je ispod mog ogrtača kao da traži područje moje vagine kako bi umetnu svoj prst, ali nije prst stavio u područje vagine nego u anus. Odgurnula sam ga od sebe zato jer situacija postala takva da je više nisam mogla podnijeti, odgurnula sam ga svojim laktom, ali ne punom snagom, već radi odmaka. Kad sam vidjela da je posrnuo otvorila sam vrata i gurnula ga van" - navedeno je u iskazu koji je košarkašica dala istražnom sucu Sporčiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga Jarret je pozvala svoju kolegicu Rhondu Smith koje je ubrzo došla u sobu 102, u kojoj je Ilisha živjela. No, Mraović je ubrzo nakon napada zvao Ilishu Jarret na broj telefona njene hotelske sobe, ali je slušalicu podigla Rhonda Smith koja je prepoznala Mraovićev glas.

Rekla je da joj je glas bio otprije poznat jer joj je 57-godišnji Mraović ranije bio predlagao odlazak u sobu gdje je htio s njom imati seksualni odnos, a jednom se navodno čak obratio njenoj 4-godišnjoj kćerki upitavši ju Želiš li da dođem u krevet tvoje mame?.

Slučaj se istog dana nije probio do javnosti, a Ilisha Jerret je pokušala odraditi posljepodnevni trening na kojem je bila vidno dekoncentrirana i uznemirena. Nakon što se idućeg dana doznalo o napadu, Jarret nije mogla prihvatiti prijedlog vodstva ŽKK Gospić da ostane do kraja sezone u Gospiću, i pet dana nakon napada  je odlučila zauvijek napustiti Hrvatsku te je otišla svome zaručniku u Italiju.

Pola godine nakon što je u svibnju dala iskaz, Jarret je doživjela još jedno neugodno iskustvo uzrokovano oslobađajućom presudom suca Branka Milanovića koji je tvrdnjom, koja će zasigurno ući u anale ljudske gluposti, presudu obrazložio mišljenjem kako guranje prsta u anus nije silovanje jer se ne radi o spolnim organima, te je, da apsurd bude još veći, izjednačio inkriminiranu radnju s rukovanjem.

Što se pak Jose Mraovića tiče, on je najavio tužbu protiv svih medija koji su u travnju objavili priopćenje ličko-senjske policijske uprave, kada je objavljena vijest o događaju. Tvrdio je kako je riječ o montiranom političkom procesu protiv njega, te je pojedine dnevne novine optužio za medijski linč.

Bilo kako bilo, slučaj još nije završen. Iako je Milanović donio oslobađajuću presudu za Mraovića, prošlog je tjedna zatraženo ponavljanje suđenje "ličkom Tuđmanu", kako u gospićkom kraju nazivaju Josu Mraovića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara