Illy: U Rimu misle da bi RH u EU mogla 2007., ali realnije 2009.

Predsjednik vlade talijanske pokrajine FriuliVeneziaGiulia i nekadašnji gradonačelnik Trsta Riccardo Illy izjavio je u nedjelju da Italija ne misli uvjetovati ulazak Hrvatske u EU pitanjem nekretnina talijanskih izbjeglica i da je Rim sklon što bržem ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Illy je u razgovoru za nedjeljni broj "Primorskog dnevnika", tršćanskog lista na slovenskom jeziku, rekao da u Rimu nastoje odvojiti pitanje nekretnina talijanskih izbjeglica iz Istre od procesa uključivanja Hrvatske u EU, te da postoje razmišljanja o ulasku Hrvatske u EU 2007. godine.

"Čini mi se da u Rimu žele odvojiti pitanje nekretnina koje Osimski sporazum za Hrvatsku nije u cjelini riješio i to razmatrati posve samostalno. Čuo sam čak da neki ukazuju na mogućnost da Hrvatska uđe u EU 2007. godine iako mi se realnijom čini prognoza da će se to dogoditi 2009.", rekao je Illy.

Dugogodišnji gradonačelnik Trsta založio se i za što bržu gradnju prometnica predviđenih paneuropskim koridorima kojim bi se Trst i Italiju bolje povezalo s istokom i jugoistokom Europe, te za osnivanje euroregije koju bi sastavljale regije s "jezični manjinama" u Italiji, Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Smatramo da bi jezične manjine trebale biti vezivo te euroregije i da bi u svim državama koje su zainteresirane za to morali uvažiti one regije u kojima postoje jezične manjine", rekao je Illy, dodajući da valja pričekati i odluku slovenske vlade o regionalizaciji države.

U vezi osnivanja euroregije, Illy je najavio i kontakte s novom vladom slovenskog premijera Janeza Janše, ali je upozorio da su razgovori koje je imao s bivšom slovenskom vladom Antona Ropa i s predsjednikom države Janezom Drnovšekom već dobro poodmakli.

Nova vlada u načelu je naime podržala ideju stvaranja euroregije, ali smatra da bi u nju trebala biti uključena cijela Slovenija, a ne samo njen mediteranski dio, te da bi središte takve regije trebala biti Ljubljana.

(Hina) xfl ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara