Ilok: 90 godina slovačke predstave "Strašidlo"

Izvedbom predstave "Strašidlo" (Strašilo) slovačkog autora Fereka Urbaneka u režiji prof. Vlatka Miksada i kazališne skupine Kulturnoumjetničkog društva iločkih Slovaka "Ljudevit Štur" u Slovačkom je domu u Iloku večeras proslavljena 90. obljetnica iločke izvedbe prve kazališne predstave na slovačkom jeziku.

Davne 1914. u ondašnjem Hrvatskom domu u Iloku prvi je put izvedena neka predstava na slovačkom jeziku - "Strašidlo" - koja je izvedena i večeras pred brojnim Iločanima u okviru kulturne priredbe iločkih Slovaka "Divadlo", koju su iločki Slovaci utemeljili prije 90 godina kako bi očuvali kulturni identitet.

Svake godine uz povremene prekide uzrokovane dvaju svjetskim ratovima te Domovinskim ratom u "Divadlu", koji se održavao 2. veljače, izvođena je predstava na slovačkom jeziku nekog od slovačkih autora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U povodu 90. obljetnice prve kazališne predstave na slovačkom jeziku Slovačko kulturno-umjetničko društvo "Ljudevit Štur" u Iloku u suradnji s Muzejom grada priredilo je dokumentarnu izložbu autorice prof. Ružice Černi, na kojoj su plakati, pozivnice i fotografije od prve predstave do danas.

Slovaci evangeličke vjere u Ilok dolaze u drugoj polovici 19. stoljeća i danas su ondje najbrojnija slovačka zajednica u Hrvatskoj.

(Hina) žd vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara