Imigranti u Južnoj Africi na meti krvavih napada

DOSAD nezapamćeni val nasilja u Južnoj Africi, a čija su meta ilegalni i legalni strani radnici, odnio je najmanje 12 života i izazvao egzodus.

Govindsamy Mariemuthoo, komunikacijski direktor provincijske policije u Johannesburgu je sinoć naveo kako je u krvavim neredima od petka ubijeno najmanje 12 ljudi, a na stotine ljudi uhićeno, s time da su se neredi zbili u središtu i istočnim dijelovima južnoafričkog glavnog grada.

Mariemuthoo je precizirao kako je policija, nastojeći zaštititi strance, koristila gumene metke.

Reuters, pak, javlja da su na stotine stranih državljana utočište pokušali pronaći u policijskim postajama i crkvama, a  neki su počeli napuštati Južnu Afriku i vraćati se svojim domovima.

Prvi napadi na strance su zabilježeni 11. svibnja u najsiromašnijim dijelovima Johannesburga. Tada su se na njih obrušile mase naoružane mačetama i vatrenim oružjem.

Većina žrtava su ekonomski imigranti iz susjednih afričkih država kao što su Zimbabve, Mozambik i Malavi, a koji su bili privučeni činjenicom je Južna Afrika najprosperitetnija i ekonomski najpropulzivnija država na kontinentu. Smatra se da je samo iz Zimbabvea, koji se već duže vrijeme nalazi u ekonomskoj izolaciji, u Južnu Afriku došlo tri milijuna imigranata.

Domaće stanovništvo se, međutim, okrenulo protiv imigranata smatrajući ih krivim za porast ionako visoke stope kriminala u Južnoj Africi, ali i za galopirajući skok cijena hrane.

Zbog eskalacije nasilja se naciji obratio i njen predsjednik Thabo Mbeki, zatraživši od policije da što brže djeluje radi uspostavljanja mira.

Naciji se obratio i Jacob Zuma, predsjednik vladajuće stranke Afrički nacionalni kongres (ANC). Političar poznat kao svojevrsni tribun siromašne crnačke većine je rekao da je Južna Afrika "ne smije biti ksenofobična" i podsjetio kako su "braća" iz susjednih država u doba apartheida davala utočište progonjenim članovima ANC-a.

Organizacija Liječnici bez granica, pak, upozorava da situacija prelazi u humanitarnu krizu, a slično navodi i južnoafrički Crveni križ.

Južnoafrički mediji navode kako su i neke od crkava i policijskih postaja gdje se kriju imigranti postali metom "dobro organiziranih" bandi od po 100 i 300 ljudi.Te bande sada upadaju i uništavaju kuće i stanove imigranata, a zabilježeni su i slučajevi kada su imigranti na ulici živi spaljivani.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara