Imovina violinista Isaaca Sterna na dražbi

VIOLINIST Isaac Stern bio je ikona već za života, a obožavatelji sada imaju priliku kupiti neke od njegovih instrumenata i uspomena gotovo dvije godine nakon umjetnikove smrti.

Od četvrtka aukcijska kuća na Internetu Tarisio Auctions pokušat će prodati 180 predmeta iz vlasništva pokojnog Sterna (1920.-2001.), slavnog violinista, čiji su učenici bili istaknuti glazbenici poput Yo-Yo Ma i Itzhaka Perlmana, i koji je uspio spriječiti rušenje koncertne dvorane Carnegie Hall u New Yorku.

Među predmetima ponuđenima na dražbi bit će Sternove violine, gudala i fotografije te druge dragocjenosti, sve do glasovira SteinwayandSons.

Potencijalno najvredniji predmet na dražbi je violina koju je oko 1850. godine izradio Francuz Jean Baptiste Vuillaume. Početna cijena za violinu je 47.500 dolara.

Na dražbi će se naći i gotovo 200 predmeta koji nisu iz Sternove kolekcije. Najvrednija među njima je violina iz 1687. godine koju je izradio najslavniji graditelj violina Antonio Stradivari. Početna cijena je 700.000 dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U svijetu danas, prema nekim procjenama, postoji tek 400 Stradivarijevih violina.

"Danas se originalni Stradivariji vrlo rijetko mogu naći na tržištu. Također je vrlo teško naći instrumente koji su još u dobrom stanju", izjavio je jedan od partnera aukcijske kuće Jason Price.

Tvrtka Tarisio specijalizirala se za gudače instrumente i do sada je u svojoj 4-godišnjoj povijesti prodala preko 2200 violina, viola, violončela i gudala. Danas je Tarisio jedna od najjačih tvrtki ove vrste u Sjevernoj Americi s godišnjom dobiti od 4 milijuna dolara.

Među ostalim predmetima koji su nekada biti u vlasništvu Isaaca Sterna na dražbi će biti ponuđeni crtež Ala Hirschfelda, plakati za dokumentarni film o Sternovom putu u Kinu 1979., pismo Leonarda Bernsteina te osobna fotografija na kojoj je Stern u Carnegie Hallu zajedno sa zvijezdama Mstislavom Rostropovichem, Vladimirom Horowitzem, Bernsteinom i drugima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara