IMRE KERTESZ DOBIO NAGRADU GOETHEOVA INSTITUTA ZA 2003.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2002. Mađar Imre Kertesz primio je u ponedjeljak u Weimaru (na istoku Njemačke) medalju Goetheova instituta za 2003. godinu, kojom se svake godine nagrađuje neki strani uglednik.

"U svojim knjigama, autor uspijeva dočarati neshvatljivo i pokazati nezamislivo", ocijenio je žiri uglednog njemačkog kulturnog instituta.

Njegovo remek-djelo "Čovjek bez sudbine", objavljeno prvi put 1975., autobiografska je priča o njegovu zatočeništvu 1944. i 1945. godine u koncentracijskim logorima Auschwitz-Birkenau i Buchenwald, u blizini Weimara. Radnju u cijelosti pripovijeda dječak.

Nekadašnji veleposlanik Izraela u Njemačkoj Avi Primor pohvalio je "novo i zastrašujuće viđenje" holokausta 74-godišnjeg pisca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gradonačelnik Weimara Volkhard Germer ocijenio je da "Čovjek bez sudbine" ima isto mjesto u književnosti Weimara, rodnog grada Johanna Wolfganga Goethea, kao i Goetheova djela.

Imre Kertesz rođen je 9. studenoga 1929. u Budimpešti u židovskoj obitelji. Prevoditelj s njemačkog, otada živi između Budimpešte i Berlina.

Medalja Goetheova instituta, utemeljena 1954., dodjeljuje se 22. ožujka, na dan smrti njemačkog pisca 1832. Nagrađuje strane uglednike angažirane na očuvanju njemačkog jezika i međukulturalnih razmjena.

(Hina) xbnš ybnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara