In vino veritas, in Velebitsko seritas

In vino veritas, in Velebitsko seritas

Foto: Narodni list

AH JESEN, hladniji dani, dulje noći, kiša, žuto lišće, pečeno kestenje i - horde luđaka koji su prespavali ljeto pa se ujesen bude i zabavljaju narod svojim sumanutim idejama.

Luđaci pažnja, stigla je konkurencija!

Iskusni don Kaćunko, znanstvenik, liječnik, ljubitelj pisane riječi, teoretičar zavjera i prvi pop pop kulture, otkrio je lijek protiv raka dojke te rezultat svojih istraživanja obznanio na velikom crkveno-liječničkom simpoziju u Otočcu, ali u sjenu ga je istog trena bacio novajlija Karlo Starčević, vlasnik Ličke pivovare, a neki bi rekli i nova nada teške kategorije drevne sportske discipline lupanja ludosti nevjerojatne kakvoće. Naime, ovaj je velemajstor godinama čučao skriven od očiju javnosti i da ste u ponedjeljak nekog priupitali tko je najluđi u Hrvatskoj, njegovo ime vjerojatno ne bi bilo ni među prvih deset jer svi jako dobro znaju da je u nas konkurencija nemilosrdna. Ipak, ovaj proćelavi brkati gospodin ispalio je instant-klasik i plasirao se na prvo mjesto.

A kakav je to samo dragulj bio... Pankeri i rokeri su izmislili homoseksualizam i pedofiliju. Klasik! Da ste ovog trena direktno u mozak ubrizgali 300 miligrama koncentrirane ludosti, nakon toga popušili lulu bunike i poslije svega se bacili direktno na glavu u čabar soka od shizofrenije, ne biste bili u stanju ispaliti takvu budalaštinu.

Tanka je granica između psihopata i ultradesničara

Oke, ultradesničari nisu na glasu kao najbistriji mačići u leglu pa nas ovo ne bi trebalo posebno čuditi. Da, uvijek postoje bolje teme za novinske članke, kolumne i komentare, ali kako im odoljeti kada iz školjke ludosti izbace ovakvu nisku bisera. U redu, Karlo Starčević nije političar niti osoba koja donosi važne odluke pa njegova istupanja ne bi trebalo uzimati k srcu, ali morate se zapitati što stavlja u to pivo jer ovakve provale nismo čuli otkad je netko rekao: "Ajmo vidjet što će se dogoditi ako ovaj apsint začinim s par kapi laudanuma". 

S druge strane, ne morate biti ludi da bi govorili ludosti, ponekad je dovoljno jako se nagnuti na desno. Sigurno ste se barem jednom našli u blizini onih koji za sve probleme svijeta okrivljuju određenu skupinu, a njihove tirade neodoljivo podsjećaju na ulomke iz "Mein Kampfa". Naravno, knjigu nisu pročitali jer svoje svjetonazore nasljeđuju od ludih očeva i djedova, a njihova interpretacija daleko je prizemnija i benignija. Benignija zato jer se uvijek možete utješiti spoznajom da sa ta tri razreda škole i dva zuba u glavi neće dogurati dalje od stola birtije. Neće postati predsjednici niti utjecajni političari, ali s druge strane - u ovom ludom svijetu nikad ne znate. Eto, svi naši ljepotani donekle pate od ove boljke jer dok neki za probleme svijeta krive rokere i pankere, neki drugi skloniji su krivnju svaliti na crvene. Bilo kako bilo, zabava ne prestaje.  
 
Punk's not dead... Or straight

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, morate se zapitati je li dan zanimljiviji u glavi ovakvih ljudi? Kako je to biti ultradesničar i što im sve na dnevnoj bazi proleti umom? 

Morate se zapitati kako je to probuditi se ujutro, pogledati kroz prozor, sjetno uzdahnuti i prisjetiti se vremena prije nego su Srbi stvorili ozonsku rupu jašući četveroglave orlove koji su iz kljunova ispaljivali vatrene kugle pravo u nebeski svod. Bilo je to neko ljepše i jednostavnije vrijeme. Cijene goriva nisu bile toliko visoke jer Soroševi plaćenici u to vrijeme još uvijek nisu isisali posljednju zalihu goriva ne bi li napunili rezervoar gigantskog robota "Zion 4" koji je trenutno parkiran ispod Izraela i kojim će ljudi salamanderi 2012. krenuti u posljednju veliku otimačinu kršćanske dojenčadi.

Bilo je to prije rocka i punka. U vrijeme kada je muškarac lijegao sa ženom, a povijest su pisali vlasnici pivovara. No, jednog su se dana na sceni pojavili Joey Ramone, Sid Vicious i Joe Strummer i krenuli su prvi problemi. Dotad je bilo nezamislivo da muškarac zabludi s drugim muškarcem ili djetetom, ali prvim taktovima "Anarchy in the U.K." stvoren je i prvi "mosh pit" iliti "kolijevka homoseksualnosti". Dotad su muškarci u takve divlje grupnjake ulazili samo u vrijeme golorukih sukoba, ali iz istih nisu izlazili znojni i prepuni mržnje prema domovini već krvavi i oplemenjeni domoljubljem.

Punk je to promijenio. Zauvijek. Proklet bio.

Tri skupine

Uglavnom, nakon što je narod vidio kako Starčević diše, narod se podijelio u tri skupine. One koji smatraju da postoje puno važnije borbe od bojkota nekog bezveznog piva, one koji će pivo bojkotirati i one koji su u Velebitskom prepoznali alternativu "pederskim sokić pivima" i generalnom pederstvu u svijetu alkoholnih napitaka. 

Za njih ovo nije skandal već odlična reklama, a što mi više srali, to će oni više uživati. U njihovim očima, Velebitsko je odjednom postalo "pravo hrvacko pivo" sa snažnim heteroseksualnim imidžom. Nešto kao Marko Perković Thompson u svijetu piva. Pivo rađeno prema tradicionalnoj recepturi hrvatskih pivara, a u obilju neodoljivih aroma možete prepoznati i laganu notu lude homofobije koja mu daje taj posebni "šmek".

Uskoro očekujte i novi slogan: "Ne guraj u rupu krivu, uživaj u Velebitskom pivu".

> Pročitajte ostale komentare autora

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara