INA: Derivati od sutra skuplji prosječno 1 posto

NAFTNI derivati na Ininim benzinskim postajama od sutra će poskupiti za prosječno 1 posto, a u postotku najviše će, za 1,6 posto, poskupiti lož ulje, priopćeno je danas iz Ine.

To je treće ovogodišnje povećanje Ininih maloprodajnih cijena derivata. Motorni benzini poskupili su početkom siječnja za prosječno 2,3 posto, a sredinom mjeseca za prosječno 3,2 posto, dok su dizelska goriva početkom mjeseca poskupila za 4,5 posto, a sredinom siječnja za 3,5 posto.

Od sutra, 1. veljače za jedan posto poskupit će sve vrste motornih benzina, pa će tako Super 98 koštati 7,30 kuna po litri (do sada 7,23 kune), Eurosuper 95 poskupit će na 6,70 kuna (do sada 6,63 kune), a Eurosuper plus 98 na 6,98 kuna po litri (do sada 6,91 kuna).

Maloprodajna cijena dizelskih goriva povećat će se za nešto manje od jedan posto. Eurodizel će se od sutra prodavati po cijeni od 5,75 kuna po litri, što je 0,7 posto više od dosadašnjih 5,71 kunu, a dizel će poskupiti za 0,9 posto i litra će koštati 5,66 kuna (do sada 5,61 kunu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U postotku najviše će, za 1,6 posto, poskupiti loživo ulje ekstra lako i litra će od sutra koštati 3,10 kuna (do sada 3,05 kuna).

Iz Ine priopćavaju da se cijene ostalih derivata neće mijenjati.

INA cijene derivata može korigirati svakih 15 dana na osnovu kretanja cijena naftnih derivata na Mediteranskom tržištu i odnosa tečaja kune i dolara.

Cijena nafte na svjetskom tržištu već je neko vrijeme pod pritiskom zbog zabrinutosti glede mogućeg rata u Iraku. Tako je prošli tjedan cijena sirove nafte zemalja članica OPEC-a (Organizacija zemalja izvoznica nafte) porasla na prosječnih 30,78 američkih dolara po barelu. Članice OPEC-a sredinom siječnja donijele su i odluku o povećanju razine svoje proizvodnje za 1,5 milijuna barela dnevno, kako bi cijene sirove nafte ponovno vratile unutar željenog raspona od 22 do 28 dolara po barelu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara