INA: Stanje u plinskom sustavu na donjoj granici sigurnosti

Stanje u plinoopskrbi je na donjoj granici sigurnosti djelovanja sustava, no, redukcije plina distributerima nema, doznaje se danas iz Ine u kojoj se nadaju da te redukcije neće ni biti. L

Redukcije plina za distributere još nema, nadamo se da je neće ni biti, jer to bi bila zadnja mjera i zadnji korak, izjavila je danas za Hinu direktorica Sektora komercijalnih poslova INA-Naftaplina Nataša Vujec.

Apelirala je na sve koji mogu da svoju potrošnju, ako je moguće, zamijene nekim drugim gorivom.

S obzirom da je temperatura danas za oko 2 stupnja Celzija niža nego jučer potrošnja plina u širokom potrošnji i dalje je u porastu, oko 10 posto u odnosu na jučer, kažu u Ini.

No, dodaju da se stanje jednim dijelom i poboljšalo, jer je srednji tlak u transportnom sustavu porastao za jedan bar. Tako ni stanje u plinskom sustavu nije bilo tako kritično kao jučer, iako sve i dalje ovisi o vremenskim prilikama, ističu iz Ine.

Po Ininim podatcima, jutros je potrošnja plina bila 546.000 prostornih metara na sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izrazito niske temperature posljednjih su dana uzrokovale znatan porast potrošnje plina, posebice u širokoj potrošnji, odnosno kućanstvima.

Tako je početkom tjedna potrošnja plina povećana za više od 100.000 prostornih metara i u ponedjeljak je bila dosegnuta i rekordna potrošnja od 606.000 prostornih metara na sat.

Kako široka potrošnja ima prioritet u opskrbi isti su dan reducirane isporuke plina velikim potrošačima, Hrvatskoj elektroprivredi, kutinskoj Petrokemiji, DIOKI-ju, te ostaloj većoj industriji.

Vujec ističe da proizvodnja plina na domaćim plinskim poljima radi maksimalnim kapacitetima, dok je uvoz iz Rusije, za sve kupce u Europi, reduciran za oko 8 posto.

Za Inu, koja je sve do 7. veljače uvozila oko 120.000 prostornih metara na sat, to znači oko 15.000 prostornih metara manje ruskog plina.

(Hina) xbn yds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara